« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SUSRET S KOSOR

Milanović: Nema dogovora o ustavnim promjenama

POGLEDAJTE VIDEO: SDP-ovac je uvjeren kako će oporba i vladajući naći "jedno civilizirano rješenje" kad su u pitanju izmjene Ustava

(Dragan Matić / CROPIX / Infopunkt.tv)
Više o

HDZ

,

Zoran Milanović

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

oporba

,

ustavne promjene

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas da nije došlo do dogovora oporbe i vlasti o ustavnim promjenama, izrazio uvjerenje da će do njega doći u daljnjim razgovorima, te naglasio da SDP inzistira na glasovanju dijaspore u diplomatskim i konzularnim predstavništvima.

"Nažalost, danas nije ništa dogovoreno. Razgovarat ćemo i dalje. HDZ je u zadnjih nekoliko dana imao nekoliko prijedloga, dosta divergentnih, na ovu i onu stranu. Vjerujem da ćemo naći jedno civilizirano europsko rješenje", kazao je Milanović nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor u Vladi na koji je došao pola sata ranije od ostalih oporbenih čelnika.

Novinarima je objasnio da se o tom sastanku dogovorio s Kosor jučer prilikom saborske rasprave o novom mandatu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Upitan zašto nije ostao na sastanku oporbe i vladajuće koalicije kazao je da za to nije bilo potrebe jer "dobro zna stavove" ostatka oporbe. Sastanak nije urodio plodom, razgovaramo i dalje, dodao je Milanović.

"Naš prijedlog je poznat, da se glasa isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, jer smatramo da je to minimum poštovanja prema hrvatskoj državi", naglasio je dodavši da se protivi glasovanju u improviziranim biralištima.

Sastanak vladajuće koalicije i predstavnika HNS-a, HDSSB-a i HSP-a, je u tijeku, a izostali su članovi IDS-a zbog smrtnog slučaja. Upitan je li koalicija ponudila prijedlog fiksne kvote za izbor zastupnika dijaspore, o čemu se spekulira u medijima, Milanović je odgovorio kako ne želi trgovati.

"Ne želimo da ovo bude nekakva trgovina ljudima. Radi se o načelima, a načelo je poštivanje hrvatske države i da se ne glasuje u 150 improviziranih lokacija nego u prostorima koji simboliziraju hrvatsku državu", kazao je.

Dodao je da on nije čuo nikakav konkretan prijedlog fiksne kvote.

"Nisam čuo ni za kakvu fiksnu kvotu, ali čini mi se da je Vesna Pusić spominjala jednog ili dva zastupnika kao simboličku prisutnost, ali uz uvjet da se glasa u veleposlanstvima i konzulatima. To je preduvjet", rekao je i istaknuo da se o ustavnim promjenama ne razgovara kao da se trguje na tržnici. "S obzirom da ne trgujemo kao na tržnici ne znam o kakvim se kvotama radi", kazao je.

Milanović je negirao da SDP ima ekstremne zahtjeve i zalaže za ukidanje prava glasa dijaspore. "To SDP, svjestan političkog trenutka, niti jednog trenutka nije predlagao", naglasio je. Nemojmo radikalizirati stvari, dodao je SDP-ov čelnik reagirajući na nedavnu izjavu premijerke da neće nikako pristati na prijedloge da se ukine mogućnost glasovanja dijaspore.

"Svjesni smo problema Hrvata u BiH i problema s prijavom prebivališta, problema koji mogu nastati za te naše ljude ako se odjednom striktno počne primjenjivati zakon o prebivalištu. Sve to imamo na umu i srcu kad razgovaramo. Ali, reda mora biti, a sada imamo nered i to je naš glavni motiv", dodao je. (hina/metro-portal)

12.02.2010. 15:07:00
Novi komentar
nužno
nužno