« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
HDZ popustio

Mijenja se zakon o umjetnoj oplodnji

Ministar zdravstva Darko Milinović najavio je da će se tijekom postupka medicinske oplodnje zameci u posebnim uvjetima ipak moći zamrzavati.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Zdravko Milinović

,

zakon o umjetnoj oplodnji

'U uvjetima kad se oplodi jajna stanica i stvori se zametak, a ženi se zbog zdravstvenih razloga, poput krvarenja, ne može vratiti u maternicu, on se smije smrznuti dok žena ne bude u zdravstveno optimalnom stanju. To ćemo regulirati pravilnikom', rekao je Milinović za Jutarnji list. Parovi koji već imaju zamrznute zametke, dodao je, mogu ih slobodno koristiti jer se novi zakon na njih ne odnosi.

Zabrana je, kako Milinović tvrdi, rezultat stava njegove stranke koja vjeruje da život počinje začećem.

'No, ako se pokaže da je pao broj djece začete medicinskom oplodnjom, ja ću osobno za godinu dana promijeniti zakon i dozvoliti i zamrzavanje ako bude potrebno' najavio je Milinović. Provedbeni akti za novi Zakon o medicinskoj oplodnji, kaže, pred završetkom su i najkasnije do početka rujna bit će poslani svima koji se time bave.

Jedna je od novosti da će svaka ustanova morati imati posebno educiranog pravnika i psihijatra ili psihologa, koji će savjetovati parove i izdavati im pismene potvrde o savjetovanju.

Milinović je najavio da će sve žene imati pravo na plaćenu opću anesteziju prilikom bolnih postupaka vađenja jajnih stanica. Bračni status parovi će dokazivati vjenčanim listom koji ne mora biti novijeg datuma, a postupak za dokazivanje statusa izvanbračne zajednice, kako navodi ministar, trajat će pola sata.

21.08.2009. 12:04:57
Novi komentar
nužno
nužno