« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
NOVOSTI

Microsoft testira Edge za iOS i Android

Možete očekivati da će iz perspektive kompatibilnosti, Microsoft Edge za Android odgovarati verziji Chromea koja je trenutačno dostupna za operativni sustav

Edge stiže
Edge stiže (Microsoft)
Više o

Android

,

iOS

,

Microsoft Edge

Na Microsoftovoj službenoj web stranici dostupan je za preuzimanje Microsoft Edge Preview za iOS (u sustavu TestFlight), a verzija za Androida uskoro će biti dostupna putem Early Access u Android Play trgovini.

Microsoft Edge na iOS-u koristi WebKit engine, kako bi se podudarao s trenutno dostupnom verzijom Safari. Na Androidu se koristi Blink engine renderiranje iz projekta preglednika Chromium.

Možete očekivati da će iz perspektive kompatibilnosti, Microsoft Edge za Android odgovarati verziji Chromea koja je trenutačno dostupna za operativni sustav.

Imajte na umu da tehnologija renderiranja razlikuje se od Edge HTML engine koji koristi Windows 10 preglednik.

Edge je prilično zanimljiv

Što donosi Edge web preglednik?

Edge web preglednika imat će tri glavne značajke:

1. Sinkronizacija

Kada koristite Microsoft Edge na Windows 10 temeljenim PC računalima, sve web stranice koje trenutno pregledavate, lozinka računa, i druge informacije, mogu se automatski sinkronizirati s mobilnom inačicom preglednika ili obrnuto. Znači, možete odmah otvorite stranicu koju gledate izravno na računalu ili spremiti za kasniji rad. Također ova opcija "nastavak na računalu" je korisna kada kliknete mobilnu web stranicu, a koja jednostavno ne radi ispravno, da ju možete pregledati na PC računalu na velikom zaslonu i tipkovnicom, naravno ako želite.

Sinkronizacija uključuje i onu za kupljeni sadržaj iz sustava Windows Store.

2. Bolja produktivnost

Edge pomaže korisnicima da integriraju, organiziraju i upravljaju sadržajem. Hub View lako može pronaći upravljati korisničkim sadržajem na lokaciji, kao što su favoriti, popisi za čitanje, povijest i knjige.

3. Praktičnost

Uz ugrađeni QR čitač ne bi trebalo biti problema s pregledom i dijeljenjem sadržaja samo jednim klikom na određenu tipku. Također je omogućeno glasovno pretraživanje i InPrivate način rada (privatno pregledavanje), AirDrop i mogućnost postavljanja zadane tražilice: Bing, Googleu ili Yahoou.

Još nekoliko pojedinosti o web pregledniku: Microsoft Edge za iOS i Android pokrenut će se samo na engleskom jeziku, ali u planu je uključivanje drugih jezika.  

Nažalost zbog Appleovih ograničenja, neće se moći postaviti Edge za iOS kao zadani preglednik. Ta se ograničenja međutim ne odnose na Android. Microsoft planira donijeti Edge web preglednik i za tablete u budućnosti.

Piše: Sanja Ledinek
07.10.2017. 09:44:00
Novi komentar
nužno
nužno