« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NORAD SANTA

Michelle Obama zna gdje je Djed Božićnjak

Prva dama SAD-a posjetila je Sjevernoameričko zračno obrambeno zapovjedništvo gdje se tradicionalno prati kretanje djedice

Michelle Obama
Michelle Obama (Getty Images)
Više o

Djed Božićnjak

,

Michelle Obama

,

NORAD

Američka prva dama Michelle Obama u petak je posjetila Sjevernoameričko zračno obrambeno zapovjedništvo (NORAD), gdje se i ove godine tradicionalno pratilo kretanje Djeda Božićnjaka.

Riječ je o NORAD-ovu projektu za djecu koji postoji od 1955., a u posljednje tri godine djeluje u suradnji s Googleom. Zahvaljujući tome, svi zainteresirani mogu pratiti Djeda Božićnjaka kako putuje svijetom, ulazi u domove kroz dimnjake i dostavlja darove djeci po cijelom svijetu. Mnogobrojna djeca, ali i puno odraslih, telefonom poziva NORAD, raspitujući se kada će stići Djed Božićnjak i donijeti im poklone, a na neke telefonske pozive u petak je tijekom četrdesetak minuta odgovarala i američka prva dama.

Tradicija praćenja Djeda Božićnjaka započela je 1955. i to greškom. Naime, u oglasu dućana Sears Roebuck u Denveru, Colorado, krivo je bio tiskan telefonski broj na koji se može raspitati o tome gdje je trenutno "Santa", ali se ispostavilo da se radi o telefonskom broju sjedišta američkih zračnih snaga, također u Coloradu.

Direktor operacija pukovnik Harry Shoup prihvatio je igru i prvog pozivatelja obavijestio o trenutnoj lokaciji Djeda Božićnjaka. Djeca koja su zvala bila su sustavno obavještavana o njegovom kretanju. Narednih su godina za odgovore na pozive morali biti angažirani volonteri, a sada se njegovo kretanje prati putem interneta.

Na internetskoj stranici (www.noradsanta.org) može se vidjeti trenutačna lokacija na kojoj se nalazi Djed Božićnjak te otkriti njegova sljedeća postaja. Stranica funkcionira od 1998. na sedam svjetskih jezika. (hina/metro-portal)

25.12.2010. 09:48:36
Novi komentar
nužno
nužno