« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
IZLOŽBE

Mia Maraković: „Crnilo“ u Galeriji Karas

Sve slike velikih i istih formata biti će netipično postavljene u galerijski prostor prkoseći zadanim prostornim granicama galerije

Mia Maraković
Mia Maraković (Mia Maraković)
Više o

izložba

,

intervju

,

Miroslav Pelikan

,

Mia Maraković

Suvremena hrvatska likovna umjetnica, autorica specifičnog rukopisa i kompleksnog opusa, akademska slikarica Mia Maraković predstavlja se s novom izložbom Crnilo u zagrebačkoj Galeriji Karas 15.3.2022.

Gospođo Maraković, u Galeriji Karas predstavljate se s novom samostalnom izložbom Crnilo.

- U galeriji Karas izlažem novu seriju slika pod nazivom „Crnilo". Sve slike velikih i istih formata biti će netipično postavljene u galerijski prostor prkoseći zadanim prostornim granicama galerije.

Uranjate u srž tame. Što je tako privlačno u tami? Je li ova tama nasuprot svjetla?

- Stvarajući svaku sliku cilj je bio prekriti određeni format platna s crnom smjesom pri tome ne zamarajući se estetikom poteza. Svaki potez je u službi prekrivanja platna crnom smjesom koja se sastoji od raznih građevinskih materijala i crne boje. Samu crnu boju povezujem s plodnošću te rađanjem, nikako s ništavilom koja je uglavnom okarakteriziralo crnu boju. Bez crne nema svjetla, bez svjetla nema crnila. Ipak živimo po principima dualnosti.

Kakvu reakciju publike očekujete za Crnilo?

- Na izložbi „Crnilo" od publike očekujem pitanja, konstruktivnu raspravu ili kritiku, no prvenstveno pitanja koja će biti usmjerena od promatrača prema njemu samome.

Što je još novo u atelijeru?

- Što se tiče novosti iz ateljea, radim na crnim i bijelim slikama kojima se proteže crvena linija, no o toj seriji slika koja se nadograđuje na „Crnilo" pričati ću za nekoliko mjeseci prije samostalne izložbe u Zagrebu.   

Piše: Miroslav Pelikan
13.03.2022. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno