« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ŠEF EVANS:

MI5 nije prešutno odobravala mučenja u Guantanamu

Iz vrha čuvene lužbe tvrde da kritike na njen račun koriste samo neprijateljima koji pored vatrenog sad imaju i propagandno oružje

(Wikipedia)
Više o

Guantanamo

,

mučenje

,

zatvorenici

,

mi5

,

johnatan evans

Šef britanske kontraobavještajne službe MI5 u petak je zanijekao da je agencija prešutno odobravala mučenje britanskog državljanina zatočenog u američkom zatvoru u Guantanamu, tvrdeći da se radi o "propagandi u svrhu potkopavanja volje i sposobnosti suočavanja s neprijateljem", javljaju u petak agencije.

U razgovoru za Daily Telegraph, kako prenosi Reuters, Jonathan Evans je ocijenio da kritike na račun MI5 idu na ruke britanskim neprijateljima, koji se više ne koriste samo bombama i mecima, već i propagandom.

Evans je svojim izjavama, podsjeća AFP, odgovorio na zaključke prizivnog suda u Londonu da su bivšeg zatočenika Guantanama Binyama Mohameda, uz znanje britanskih vlasti, američki obavještajci podvrgavali mučenju, i odluku da se objave američki obavještajni podaci vezani uz navode o "okrutnom i nečovječnom postupanju u koji je bila uključena CIA".

Mohamed je 2002. uhićen u Pakistanu zbog navodnih veza s Al-Kaidom. Tvrdi da je odmah bio podvrgnut mučenju i to u nazočnosti britanskih obavještajaca. Prvo je prebačen u Maroko, gdje je bio utamničen i mučen tijekom 18 mjeseci, a potom u Guantanamo, gdje je bio zatočen više od četiri godine. Utamničen i vezan lancima, često je mučen lišavanjem spavanja, a redovito mu se prijetilo da će "nestati".

Protiv njega nikada nije podignuta optužnica. Pušten je u veljači 2009. i vraćen u Veliku Britaniju. (hina/metro-portal)

12.02.2010. 14:30:04
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    12.02.2010. 17:34
    samo naivni ljudi mogu povjerovati izjavama tajnih službi koje koriste i bombe i propagandu tisućama puta više nego takozvani 'teroristi' :-P
Novi komentar
nužno
nužno