« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
na turneji sa stipom

Mesić stigao u Vatikan

Za boravka u Italiji hrvatski će predsjednik posjetiti, kao prvi hrvatski državni poglavar, i pokrajinu Molise u kojoj živi hrvatska manjina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

papa Benedikt XVI.

,

Giorgio Napolitano

,

pokrajina Molise

,

hrvatska manjina

,

Tarcisio Bertone

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić stigao je u četvrtak u službeni posjet Vatikanu gdje će ga u privatnu audijenciju primiti papa Benedikt XVI., a u petak će se za posjeta Italiji sastati s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom.

S Papom će hrvatski predsjednik prodiskutirati o odnosima i problemima Katoličke crkve, Hrvatske te čitave regije. Audijencija kod pape za Stjepana Mesića bit će među posljednjim predsjednikovim putovanjima.

U Italiji je, podsjećamo, aktualna tema uklanjanje križeva iz svih državnih ustanova koje je pokrenuto nakon preporuke Suda za ljudska prava iz Strasbourga. Mesić je i sam sličnu inicijativu preporučio u Hrvatskoj pa se nameće zaključak da će dodirnuti i taj problem

Osim s papom Benediktom XVI. Mesić će se sastati i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom i posjetiti grob pape Ivana Pavla II. s kojime se više puta susretao za njegova pontifikata, i u Vatikanu, i u Hrvatskoj.

Na poziv predsjednika Giorgia Napolitana, predsjednik Mesić u petak će službeno posjetiti Italiju. Kako se očekuje, razgovorima dvojice predsjednika dominirat će stanje i perspektive razvoja bilateralnih odnosa, stanje u regiji i aktualna pitanja međunarodnih odnosa.

Za boravka u Italiji hrvatski će predsjednik posjetiti, kao prvi hrvatski državni poglavar, i pokrajinu Molise u kojoj živi hrvatska manjina. Mesića je sredinom 2000. godine u Vatikanu primio i tadašnji papa Ivan Pavao II. (hina/metro-portal)

12.11.2009. 09:53:36
Novi komentar
nužno
nužno