« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
posjet vatikanu

Mesić će se žaliti na hrvatske biskupe

Jedinstvena BiH, priznanje Kosova i arbitražni (spor)azum tri su teme koje će Benedikt XVI. pročešljati s hrvatskim predsjednikom

(Biljana Gaurina/CROPIX )
Više o

Stjepan Mesić

,

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

Na kraju svog drugog mandata predsjednik Mesić ovog će tjedna doći u prvi službeni posjet Vatikanu.

Prema pisanju tjednika Globus, Mesić će u Vatikanu zatražiti od kardinala da utječu na biskupe u Hrvatskoj kako se više ne bi miješali u politička zbivanja što je posebno važno sada pred same predsjedničke izbore.

Mesić će se susresti sa Svetim Ocem Benediktom XVI. i s njime prodiskutirati o odnosima i problemima Katoličke crkve, Hrvatske te čitave regije. Audijencija kod pape za Stjepana Mesića bit će među posljednjim predsjednikovim putovanjima.

Prema neslužbenim saznanjima tog tjednika, predsjednik Hrvatske ima namjeru povući tri ključne teme: jedinstvena BiH, vatikansko priznanje Kosova i na kraju arbitražnu trakavicu između Slovenije i Hrvatske. Navodno je Benedikt XVI. vrlo dobro upućen u zbivanja između naše zemlje i Slovenije i nikako ne bi htio da se podjela poprimi veće razmjere.

Trenutno je u Italiji vruća tema uklanjanje križeva iz svih državnih ustanova koje je pokrenuto nakon preporuke Suda za ljudska prava iz Strasbourga. Logičan je zaključak da će Mesić dodirnuti i taj problem obzirom da je sličnu inicijativu preporučio i on sam u Hrvatskoj. Podsjetimo, Mesić je protiv bilo kakvih vjerskih obilježja u javnim ustanovama i ljuti ga kada se to tumači kao da je protiv križeva.

Papa će od predsjednika Mesića dobiti i dva prigodna dara. Radi se o bareljefu religijskog motiva koji predstavlja Mariju i Isusa, a djelo je mladog umjetnika Tomislava Buntaka, koji je dobitnik Nagrade Vladimir Nazor za najbolju izložbu 2008. i CD-u s uskrsnim napjevima s Hvara, koji su prošli mjesec upisani na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

11.11.2009. 10:56:34
Novi komentar
nužno
nužno