« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
pad zida

Merkel poziva na stvaranje svjetskog poretka

Njemačka kancelarka kaže da danas izrasta naraštaj koji na svijet gleda otvorenih očiju, a za to se isplatilo boriti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Angela Merkel

,

Mihail Gorbačov

,

Lech Walesa

,

Horst Koehler

,

Berlinski zid

,

svjetski poredak

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u jeku proslave 20. obljetnice pada Berlinskog zida u ponedjeljak u Berlinu na stvaranje svjetskog poretka i jačanje multilateralne suradnje.

"Ovaj svijet neće postati miran sve dok se ne uspostavi svjetski poredak i ne pronađemo put prema pojačanu mulitlateralizmu", rekla je Merkel na međunarodnoj konferenciji u povodu pada Berlinskog zida. Predstojeću konferenciju o klimi u Kopenhagenu nazvala je ispitom međunarodnog zajedništva i sposobnosti zemalja za suradnju u rješavanju pitanja koja mogu biti prevladana samo na globalnoj razini.

"Najzanimljivije će biti vidjeti hoće li države, radi svladavanja novih zidova, biti spremne i sposobne odreći se svojih kompetencija u korist multilateralnih organizacija", zaključila je Merkel.

Njemačka se kancelarka s nekadašnjim predsjednicima Sovjetskog Saveza i Poljske, Mihailom Gorbačovom i Lechom Walesom, te borcima za ljudska prava iz nekadašnje Njemačke Demokratske Republike, prošetala mostom gdje se nekoć nalazio granični prijelaz Bornholmer Strasse.

"Danas izrasta naraštaj koji na svijet gleda otvorenih očiju i za to se isplatilo boriti", rekla je Merkel.

Bivši sovjetski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mihail Gorbačov pozvao je na globalnu borbu za slobodu.

"Na svijetu postoje nove crte koje nas razdvajaju i mi im se moramo suprotstaviti", rekao je Gorbačov.

Njemački predsjednik Horst Koehler upozorio je tijekom ekumenskog bogoslužja u Getsemanskoj crkvi, koja je tijekom mirovnih prosvjeda prije pada Berlinskog zida služila kao okupljalište oporbenjaka, da se 9. studenog obilježava i dan kad je 1938. tijekom tzv. Kristalne noći počeo i sustavan progon europskih Židova. On je ustvrdio da je 1989. bila moguća "jer su Nijemci naučili lekciju iz povijesti".

Na svečanosti u ponedjeljak navečer gosti državnici, među kojima su i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, ruski Dmitrij Medvedev, predsjednici britanske i španjolske vlade Gordon Brown i Jose Rodriguez Zapatero te ministrica vanjskih poslova SAD-a Hillary Clinton, trebali bi zajednički prošetati kroz Brandenburška vrata, a nakon toga bi rušenjem 1,5 kilometara duga niza od 1000 domina trebalo podsjetiti na rušenje Berlinskog zida prije 20 godina. (hina/metro-portal)

09.11.2009. 19:23:54
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Filip
    09.11.2009. 19:50
    Mislite da je slučajno što je počelo proganjanje Židova u Njemačkoj na današnji dan,kao i rušenje berlinskog zida prije 20 godina? sve je to pomno isplanirano do sitnice,kako bi nam se meko uvalio novi sotonski poredak za kojim toliko uzdiše gospođa Merkel,valjda glasnogovornica iluminatske elite.tko će biti naš glasnogovornik sotonističke ekspanzije,gospođa Pusić ili g.Milanović?
  2. avatar
    Rada
    09.11.2009. 20:20
    Velike promjene su se desile u Evropi posle pada berlinskog zida, fakat, ali mecka igra dalje, gdje ce se zaustaviti, bumo brzo videli.Premnogo ima problema ( dali namjerno? ) u Evropi da bi i dalje mogli gledati kroz ruzicaste ocale.
  3. avatar
    Parabola
    09.11.2009. 21:26
    Svi pod Obaminu fašističku čizmu, da da to je plan
  4. avatar
    donhuangenaro
    09.11.2009. 21:50
    licemjerstvu nema kraja, gđa njemica govori o rušenju zidova, a u isto vrijeme podržava izraelski betonski zid... :-P
  5. avatar
    Rada
    20.11.2009. 00:40
    Samo se pitam dali ti i ini politicari ikad citaju sto kazu po novinama? Cist sumnjam, vazno im je da su u medijima, pa makar i valjali g...
Novi komentar
nužno
nužno