« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
KOMENTAR

Merkel ostaje kancelarka

Izbor Kramp-Karrenbauer za predsjednicu CDU-a vjerojatno znači da će Angela Merkel ostati kancelarka do kraja mandata. A do tada će se nova prva žena stranke morati emancipirati, komentira glavna urednica DW-a Ines Pohl

Merkel ostaje u sjeni?
Merkel ostaje u sjeni? (Twitter)
Više o

Angela Merkel

,

CDU

,

Annegret Kramp-Karrenbauer

Svjetsku javnost malo ili nimalo zanima tko je na čelu neke njemačke stranke. Ali ovo je drukčije. Veliki listovi poput New York Timesa su prethodnih dana intenzivnije izvještavali o stranačkom kongresu Kršćansko-demokratske unije (CDU) nego o pogrebu bivšeg predsjednika Busha. Globalni televizijski kanali su ušli u Breaking-news-modus kada je postalo poznato tko će biti na čelu CDU-a. Razlog za toliku pažnju ima ime i prezime: Angela Merkel.

Njemačka kancelarka je za mnoge najvažnija političarka svijeta. U svijetu kojim vladaju mačoi poput Putina, Trumpa i Erdogana, ona se smatra glasom razuma, poslednjom utvrdom postojanosti u doba podjela i opasno nabujalih nacionalizama. No u Njemačkoj je sjaj Angele Merkel izblijedio. Na pokrajinskim izborima su se jedan za drugim nizali gubici, a kritičari u vlastitoj stranci postali su toliko glasni da Merkel nije preostalo ništa drugo nego povući se sa čela CDU-a.

Kada je sredinom listopada to najavila, krenula je borba potencijalnih nasljednika. Premda je Merkel najavila i da želi ostati na čelu Vlade do redovnih izbora 2021. godine, odmah je bilo jasno da od ostanka nema ništa ako stranka za predsjednika izabere nekog od njenih deklariranih protivnika.

Kasna osveta povrijeđenog muškarca

Malo je nedostajalo da se to i dogodi. Friedrich Merz je u izjašnjavanju 999 delegata izgubio sa samo 35 glasova razlike. To je čovjek kojeg je Merkel praktično najurila iz politike prije desetak godina i koji je sada već mirisao kasnu osvetu. Podržavali su ga svi oni muškarci koje je Merkel tijekom duge karijere povrijedila, kočila ili politički pregazila.

Ishod je dakle bio krajnje neizvjestan nakon dugog uzbudljivog dana koji je počeo veoma emotivnim govorom kancelarke. Na kraju je pobijedila Annegret Kramp-Karrenbauer. Izborom favoritkinje Angele Merkel delegati su zapravo glasali i za to da kancelarka izgura posljednji mandat do kraja, ukoliko koalicijski partner Socijaldemokratska stranka Njemačke ne napuste Vladu ranije.

Na vanjsko-političkom planu će Njemačka ostati pouzdana, kao najjače gospodarstvo Europe ostat će stabilna, glavni kurs Vladine politike ostat će nepromenjen. Na unutarnjem planu će pak biti zanimljivo pratiti može li Kramp-Karrenbauer izliječiti bolnu dušu stranke, ujediniti razne frakcije i pružiti demokršćanima osjećaj novog početka. To je hitno potrebno ne samo CDU-u već i cijeloj Njemačkoj, kako na sljedećim izborima nakon vjerojatnih 16 godina Angele Merkel ne bi pala kao žrtva istrošenosti i umora.Njemačka ostaje pouzdani partner

U biti će se raditi o tome može li se Kramp-Karrenbauer emancipirati od svoje pokroviteljice i prethodnice, može li se razmahati i prikupiti međunarodno iskustvo koje će ju učiniti uvjerljivom kandidatkinjom za kancelarku.

Sve to su pitanja za mjesece koji dolaze. Za sada se može reći da CDU više nema jednu ženu na vrhu - nego ima dvije.

Piše: Ines Pohl/DW
08.12.2018. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno