« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Merkel o "Kristalnoj noći"

Obilježena 70. godišnjica pogroma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

kristalna noć

,

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel obilježila je u nedjelju 70. godišnjicu nacističkog pogroma, "Kristalne noći", upozorenjem protiv samodopadnosti u borbi protiv antisemitizma.

Merkel je govorila okružena čelnicima židovske zajednice na ceremoniji u berlinskoj sinagogi koja je bila jedna od tisuću uništenih ili oštećenih od strane nacističke gomile u "Kristalnoj noći" u Njemačkoj i Austriji.

Najmanje je 91 Židov ubijen, oko 7500 trgovina u vlasništvu Židova razbijeno a oko 30.000 Židova uhićeno u napadu koji je bio nagovještaj Holokausta u kojem je ubijeno šest milijuna Židova.

"Ne možemo biti ravnodušni spram desnih ekstremista koji marširaju kroz Brandeburška vrata ili prema osvajanju zastupničkih mjesta od strane desnih ekstremista", rekla je osvrnuvši se na nedavne događaje.

"Ne možemo šutjeti dok se rabinima dobacuje na ulicama, oskvrnjuju židovska groblja i čine antisemitski zločini. Samodopadnost prvi je korak u ugrožavanju najosnovnijih vrijednosti naše demokracije", rekla je Merkel. (hina/metro-portal)

09.11.2008. 20:25:08
Novi komentar
nužno
nužno