« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
LISABONSKI UGOVOR

Merkel: Njemačka više neće plaćati tuđe dugove

Više se ne smije dogoditi da plaćamo dugove drugih zemalja, rekla je Merkel pred Bundestagom

Angela Merkel
Angela Merkel (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Angela Merkel

,

Njemačka

,

Lisabonski ugovor

,

financijska kriza

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u srijedu, obraćajući se Bundestagu uoči summita u Bruxellesu, najavljenu inicijativu za promjenom Lisabonskog ugovora u svrhu bolje pripreme Europske unije na moguće financijske krize.

"Moramo preventivno djelovati sada a ne tek kad nam voda ponovno dođe do grla", rekla je Merkel obraćajući se njemačkom parlamentu glede summita Europske unije u Bruxellesu u četvrtak, na kojemu će biti riječi o mogućim mjerama izbjegavanja financijskih kriza.

Angela Merkel je pred Bundestagom branila francusko-njemačku inicijativu za promjenom Lisabonskog ugovora u svrhu osiguravanja Europske unije od posljedica mogućih financijskih kriza. Takvo će stajalište Berlin i Pariz, usprkos žestokom otporu većine članica Europske unije, predočiti na summitu koji se održava u četvrtak i petak.

"Znam da francusko-njemački dogovor još ne znači ništa, ali isto tako moram reći da bez suglasja Francuske i Njemačke mnogo toga u Europskoj uniji ne prolazi", rekla je Merkel. Predstavnici Liberalno demokratske stranke (FDP) koja sudjeluje u radu koalicijske vlade Angele Merkel, istaknuli su potrebu drastičnih poteza u svrhu postizanja financijske stabilnosti.

"Više se ne smije dogoditi da plaćamo dugove drugih zemalja", rekla je predsjednica zastupničkog kluba FDP-a Birgit Homburger.

Oporba je Angeli Merkel predbacila unošenje razdora unutar Europske unije.

"'Dogovor iz Deauvillea' je otežao dogovor unutar Europske unije", rekao je predstavnik Socijaldemokratske stranke Njemačke Frank-Walter Steinmeier aludirajući na inicijativu Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicholasa Sarkozyja.

Predstavnica stranke Zelenih Renate Kuenast, Angeli Merkel je predbacila "diletantizam" u vođenju europske politike i "nelogičan kurs" u savladavanju financijske krize.(hina/metro-portal)

27.10.2010. 19:15:49
Novi komentar
nužno
nužno