« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
ostaje kancelarka

Merkel dobila novi četverogodišnji mandat

Mjesec dana nakon izbora Bundestag je potvrdio čelnicu CDU-a za kancelarku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Čelnica stranke njemačkih konzervativaca Angela Merkel (55), u srijedu je izabrana glasovima parlamentarnih zastupnika na drugi četverogodišnji premijerski mandat, mjesec dana poslije pobjede na općim izborima, javile su agencije.

Merkel je izabrana glasovima 323 zastupnika od ukupno 612 prisutnih u srijedu u Bundestagu, donjem domu parlamenta, gdje njezina koalicija desnog centra uživa uvjerljivu većinu, prenosi AFP.

Glasovanjem je okončana velika koalicija između kancelarkine Kršćansko-demokratske unije (CDU) i socijaldemokrata (SPD) koja je vladala Njemačkom protekle četiri godine.

Nova stara premijerka u novom će mandatu voditi koaliciju desnog centra u kojoj su osim CDU-a i njegova sestrinska stranka bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) te liberali (FDP).

Nova vlada treba održati prvo ministarsko vijeće u srijedu poslijepodne, pošto položi prisegu pred predsjednikom Horstom Koehlerom.

Merkel će već u srijedu otputovati u Pariz na sastanak s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, a u četvrtak će sudjelovati na summitu Europske unije u Bruxellesu gdje će njezin koalicijski partner, čelnik FDP-a Guido Westerwelle, debitirati kao ministar vanjskih poslova.

Nova vlada desnog centra provest će velika smanjenja poreza uz novo zaduživanje unatoč proračunskom deficitu, javlja agencija dpa.

Ključne točke koalicijskog dogovora su smanjenje poreza u ukupnoj svoti od 24 milijarde eura, revizija financiranja zdravstvenog sustava te skraćenje obveznog vojnog roka s devet na šest. (hina/metro-portal)

28.10.2009. 12:21:49
Novi komentar
nužno
nužno