« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
POKRENUTA ISTRAGA

Merčepu određen jednomjesečni pritvor

Merčepa se sumnjiči da je odgovoran za ubojstva ili nestanak 43 osobe sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja 1991.

Tomislav Merčep
Tomislav Merčep (Wikipedia)
Više o

ratni zločin

,

Tomislav Merčep

,

Pakračka poljana

Bivšem ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu određen je jednomjesečni pritvor i protiv njega je pokrenuta istraga zbog sumnje da je odgovoran za ubojstva ili nestanak 43 osobe sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja 1991.

Pritvor je 58-godišnjem Merčepu određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti u kojima je djelo počinjeno. Istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Mirko Klinžić odbio je zahtjev tužiteljstva da mu se pritvor odredi i zbog opasnosti od bijega.

Odluku o istrazi i pritvoru sudac je donio pošto je danas ispitao Merčepa u zatvorskoj bolnici u koju je, zbog lošeg zdravlja, smješten u petak nakon uhićenja i ispitivanja na policiji i kod dežurnog istražnog suca. U istrazi protiv Merčepa, koji se danas branio šutnjom, ispitat će se oko 40 svjedoka.

Merčepa se tereti za ratni zločin protiv civila, to jest da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991., kao savjetnik u MUP-u i zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, naređivao nezakonita uhićenja, zlostavljanja, mučenja i ubojstva civila te propustio spriječiti te zločine. Tužiteljstvo tvrdi da su s područja Zagreba te sa šireg područja Kutine i Pakraca ubijene ili nestale 43 osobe, a šest je osoba preživjelo mučenja i zlostavljanja. (hina/metro-portal)

13.12.2010. 17:35:31
Novi komentar
nužno
nužno