« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci

Mercedes Bratoš izlaže u Malinskoj

I ovdje slikarica izlaže niz novih radova za koje je karakterističan zajednički meta jezik, koji na svoj specifičan način povezuje i objedinjuje izložene radove u samosvojnu cjelinu

Mercedes Bratoš izlaže u Malinskoj
Mercedes Bratoš izlaže u Malinskoj (Miroslav Pelikan)
Više o

izložba

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mercedes Bratoš

Mercedes Bratoš, suvremena hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica predstavlja se krajem svibnja u u Malinskoj, u Galeriji sv. Nikole, samostalnom izložbom, „Odrazi".

I ovdje slikarica izlaže niz novih radova za koje je karakterističan zajednički meta jezik, koji na svoj specifičan način povezuje i objedinjuje izložene radove u samosvojnu cjelinu.

Dojam koji ostavljaju nove slike Mercedes Bratoš upućuje na stanovite, necjelovite dnevničke zapise svakodnevnog života ali i isprepletenog tajnovitim reakcijama podsvijesti.

Te male bilješke o važnim stvarima prikazane su poput egipatskih hijeroglifa u nizu zanimljivih i nesvakidašnjih scena, za koje se također može pomisliti kako pripadaju teatru, ostacima kazališnih plakata, spojenih u čudesnu cjelinu.

A što je život ako nije teatar.

Lusteri, kola, životinje, elegantne haljine, svevideće oko, lica, slova, igračke u dinamičnom kolorističkom izrazu, nižu se u jedno za drugim, poput ogrlice koja sudbonosno obgrljuje naše živote i mi ne razumijemo ( ponekad smo sigurni da ih shvaćamo ) i ne možemo protumačiti njihovu međusobnu međuovisnost, njihovu poziciju u odnosu na nas same.

Mnogostrukost doživljavanja i tumačenja daje ovoj izložbi dodatnu vrijednost, moramo je otključati i vidjeti je, kakva ona doista jest, kakvi mi sami jesmo.

Izložba izazovna, intrigantna, psihološki napeta, ponajprije ezoterična, izložba koja traži potpun angažman gledatelja, s time da će svaki novi kontakt uroditi različitim impresijama.

Dobra i poticajna izložba, nije dovoljno samo gledati, valja progledati iako nam je katkad naporno i gotovo sasvim suvišno baviti se čitanjem i prepoznavanjem čudesne simbolike, tajanstvenih znakova jer ovaj današnji svijet nudi jednostavnost kratkoročne vrijednosti, informacije od nekoliko redaka upotpunjene ilustracijom.

Ali valja se potruditi i barem pokušati uroniti u svijet slikarice Mercedes Bratoš i otključati vlastitim ključem sliku, slike.

Doista, zahtjevna izložba .

Piše: Miroslav Pelikan
29.05.2018. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno