« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
MEĐUNARODNA SURADNJA

Meksiko će ukloniti svoj visokoobogaćeni uranij

Meksiko je obećao da će ukloniti sav svoj visokoobogaćeni uranij te istraživački reaktor preinačiti za uporabu niskoobogaćenog uranija, objavila je Bijela kuća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

SAD

,

Meksiko

,

uranij

SAD, Kanada i Meksiko dogovorili su se da će u suradnji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) preinačiti istraživački reaktor u Nacionalnom politehničkom institutu u Ciudad Mexicu, s uporabe visokoobogaćenog na niskoobogaćeni uran, kao gorivo.

Bijela kuća je objavila tu meksičku odluku u tijeku završnog dana samita o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu.

U ponedjeljak je Bijela kuća pozdravila sličnu ukrajinsku odluku da će ukloniti svoje zalihe od oko 90 kg visokobogaćenog uranija, uz tehničku i novčanu pomoć SAD-a. Taj će uranij biti poslan u Rusiju ili u SAD, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Na skupu u Washingtonu čelnici 47 zemalja u utorak raspravljaju o nacionalnim i međunarodnim mjerama za bolje osiguranje osjetljivog nuklearnog materijala.

U ponedjeljak je i Kanada objavila da će poslati sav svoj visokoobgaćeni uranij preko granice na čuvanje u SAD.

Stotine kilograma visokobogaćenog uranija trenutačno je pohranjeno u Chalk River Laboratories pokraj Ottawe, gdje služi za medicinska istraživanja i proizvodnju izotopa. Taj je uranij uvezen iz SAD-a u protekla dva desetljeća, a za njegovo prebecivanje trebat će osam godina, do 2018., izvijestila je u utorak kanadska televizija CTV.

Prije početka washingtonskog skupa i Čile je objavio da sav preostali visokoobogaćeni uranij prebacuje u SAD, a riječ je o 18 kg visokoobogaćenog uranija koji je Čile uvezao iz Brazila i Francuske za svoja dva istraživačka reaktora.

Američki predsjednik Barack Obama predložio je da se za 68 posto povećaju sredstva za proračun Inicijative za smanjenje globalne prijetnje, na 559 milijuna dolara u idućoj godini. Riječ je o američkom programu kroz koji se prikuplja visokobogaćeni uranij iz drugih zemalja, te pomaže borba protiv krijumčarenja nuklearnog materijala jačanjem nadzora granica i sigurnosti luka. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 22:27:31
Novi komentar
nužno
nužno