« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KAKAV BEZOBRAZLUK

Meksički zaljev: BP priznaje pogrešku, ali ne i propust

Naftna kompanija BP boji se da bi priznanje velikog propusta imalo posljedice na njezinu pravosudnu odgovornost u SAD-u

BP Meksički zaljev
BP Meksički zaljev (MWN)
Više o

ekološka katastrofa

,

BP

,

naftna mrlja

,

naftna bušotina

,

deepwater horizon

,

Maša Jerin

Naftna kompanija BP priznat će pogrešku, ali ne i veliki propust u nesreći na platformi Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu koja je uzrokovala najveću ekološku katastrofu u SAD-u, objavio je list Financial Times.

Zaključci unutrašnje istrage britanske tvrtke o uzrocima katastrofe biti će objavljeni danas u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu. Istragu koju je vodio šef sigurnosti tvrtke Mark Bly smatraju bitnom za buduću strategiju obrane BP-a u procesu protiv kompanije u SAD-u.

"U izvješću se očekuje priznanje pogreška djelatnika BP-a koje su dovele do eksplozije", piše FT na svojoj internet stranici i naglašava da "kompanija i dalje niječe odgovornost za veliki propust". Naime, priznanje velikog propusta imalo bi posljedice na opseg pravosudne odgovornosti BP-a u SAD-u i na iznos kazne koji će joj biti određen.

>> Eksplozija metana u Meksičkom zaljevu mogla bi zbrisati čovječanstvo

BP će u izvješću naglasiti odgovornost drugih kompanija uključenih u operacije na Deepwater Horizonu, platformi koju je eksploatirao BP, ali je u vlasništvu Transoceana, najveće svjetske tvrtke za upravljanje naftnim bušotinama sa sjedištem u Švicarskoj. Cameron, tvrtka koja je izradila "čep" koji nije uspio spriječiti istjecanje nafte, također je na meti otpužbi.

BP je prošlog tjedna obznanio da ga je operacija saniranja posljedica eksplozije do sada koštala osam milijarda dolara. (hina/metro-portal)

08.09.2010. 12:20:36
Novi komentar
nužno
nužno