« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SPAS ZA UTOPLJENIKE?

Meksički pretedent na mjesto čelnika MMF-a traži veću fleksibilnost prema dužnicima

MMF trenutačno uskraćuje financijsku pomoć ako zemlja primatelj ne zadovolji određene obveze reformi proračuna i smanjenja deficita

Fotografija vijesti
Više o

MMF

,

financije

,

gospodarska kriza

,

bailout

Agustin Carstens, guverner meksičke središnje banke i do sada usamljeni izazivač prava Europe da postavlja čelnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predlaže veću fleksibilnost za zemlje koje primaju potporu MMF-a, izvijestio je u utorak The Wall Street Journal prenosi Hina.

Glavni konkurent francuske ministrice financija Christine Lagarde, rekao je da MMF-u treba netko iz tržišta u nastajanju s iskustvom u upravljanju financijskom krizom.

Carstens je ovoga tjedna u Lisabonu i Madridu, u okviru globalne ture na kojoj traži potporu za svoju kandidaturu. Bez spominjanja Grčke, Carstens je rekao da zemlje u financijskim teškoćama ne bi trebalo kažnjavati ako ne uspiju ostvariti ciljeve, sve dok one pokazuju predanost.

MMF trenutačno uskraćuje financijsku pomoć ako zemlja primatelj ne zadovolji određene obveze reformi proračuna i smanjenja deficita. Ovoga tjedna računovodstvo proračuna Grčke mjere MMF i Europska unija da bi se vidjelo ima li zemlja pravo na sljedeći obrok pomoći. Zabrinutost da Atena nije uspjela ispuniti ciljeve drže europska financijska tržišta na rubu već mjesec dana.

Gospodarstava u nastajanju u Aziji i Africi podupiru prekid tradicije da Europa drži vrh MMF-a, ali su Europljani brzo uzvratili s kandidaturom francuske ministrice financija.

>>Tko će zamijeniti Strauss-Kahna na čelu MMF-a?>>

Bivši izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn, koji je podnio ostavku ranije ovog mjeseca nakon što je optužen u New Yorku sa seksualno zlostavljanje, bio je usko usmjeren na europsku dužničku krizu te na mjere da se spriječi njezino širenje. Europljani tvrde da sljedeći čelnik MMF-a mora činiti isto, navodi Journal.

01.06.2011. 08:53:09
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    igrice
    05.10.2011. 19:30
    zato i neće biti predsjenik
Novi komentar
nužno
nužno