« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
RAT ZA TERITORIJ

Meksički narko-kartel potkupljuje novinare

Zaljevski kartel novinarima daje novac da zastrašuju kolege na radio postajama i novinama u gradovima duž granice s Teksasom

(Shutterstock)
Više o

narko kartel

,

droga Meksiko

,

meksički narko kartel

,

Zaljevski kartel

,

novinari kartel

Moćni meksički narko-kartel na sjeveru Meksika potkupljuje novinare da rade kao špijuni i ublažavaju izvještaje o eskalaciji ubojstava u području uz granicu sa SAD-om.

Tzv. Zaljevski kartel plaća novinarima oko 500 dolara na mjesec i poklanja im skupa pića i prostitutke da zastrašuju i ušutkavaju kolege na radio postajama i novinama u gradovima duž granice s Teksasom, rekli su novinari i urednici.

O ratu za teritorij koji se rasplamsao tijekom posljednja tri tjedna oko grada Reynose gotovo se uopće nije izvještavalo unatoč tomu što je u njemu ubijeno više od stotinu ljudi. Medijska šutnja još je upadljivija zbog intenzivnog medijskog praćenja drugih mjesta sukoba narko-kartela po Meksiku.

Loše plaćene meksičke novinare godinama su pripadnici kartela tjerali da za novac pozitivno pišu o kriminalcima ili zataškavaju ubojstva, no izgleda da je Zaljevski kartel sada uspio nametnuti gotovo potpunu blokadu vijesti o nasilju u području od gradova Nuevo Laredo do Matamorosa.

Novinari radio postaja i novina rekli su da nisu imali izbora nego ignorirati borbe oko krijumčarskih putova koje su izbili između Zaljevskog kartela i njegova nekadašnjeg oružanog krila "Zetas".

"U naše su se redakcije infiltrirali ti novinari, oni prate što pišemo, znaju gdje živimo. Tim sustavom 'narcosi' imaju izravan nadzor nad nama", rekao je jedan urednik lokalnih novina koji zbog sigurnosti nije želio biti imenovan.

Lokalni političari kažu da kartel, koji nadzire trećinu isporuka droge u SAD, svoj rat protiv bivšeg ogranka drži koliko god je moguće u tišini kako bi izbjegao razmještanje vojske koje bi moglo omesti krijumčarenje. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 20:48:36
Novi komentar
nužno
nužno