« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Medvedev želi da Rusija odredi svoje granice na Arktiku

Veliko strateško značenje sjevera planete

Dok se prepucava oko granica arktički led topi se rekordnom brzinom
Dok se prepucava oko granica arktički led topi se rekordnom brzinom (NASA/Reuters)
Više o

nafta

,

plin

,

UN

,

Dmitrij Medvedev

,

Arktik

,

Arktičko more

,

arktičke granice

,

resursi

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naložio je u srijedu svojim dužnosnicima da pripreme nacrt zakona koji bi odredio ruske granice na Arktiku gdje se ta zemlja nadmeće sa zapadom za nadzor nad velikim energetskim resursima.

Medvedev nije naveo gdje bi se točno granice trebale nalaziti no Rusija smatra da polaže pravo na veliki dio teritorija na Arktiku, a svaka jednostrana akcija prekršila bi sporazum između pet država koje izlaze na Arktičko more da konkurentska potraživanja teritorija riješe Ujedinjeni narodi.

"Moramo dovršiti i prihvatiti savezni zakon o južnoj granici ruske arktičke zone", rekao je Medvedev u obraćanju ruskom Vijeću sigurnosti koje je prenijela televizija.

"To je naša dužnost spram naših izravnih potomaka. Moramo osigurati dugoročni nacionalni intersa Rusije na Arktiku", rekao je.

BOGATA NALAZIŠTAOko 13 posto neotkrivene nafte i 30 posto neotkrivenog plina u svijetu nalazi se pod arktičkim dnom, procijenjeno je u studiji Geološkog instituta SAD-a objavljenoj u srpnju. UN je od država koje izlaze na Arktik zatražio da iznesu svoja teritorijalna potraživanja kako bi se razmotrila do svibnja 2009. godine no Nikolaj Petrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da Medvedev želi da nacrt zakona o granici bude spreman do prosinca ove godine.

Međunarodni zakon određuje da pet država koje nadziru arktičku, Kanada, Rusija, Sjedinjene Države, Norveška i Danska, imaju pravo na 320 kilometara dugu gospodarsku zonu sjeverno od svojih granica. No ta su pravila stvorila splet potraživanja i nadmetanja za Arktik koji je potencijalno vrlo atraktivna dobit.

"Arktik za Rusiju ima veliko strateško značenje. Ta je regija izravno povezana s ispunjenjem dugoročnih izazova Rusije i njenom kompetitivnošću na globalnim tržištima", rekao je Medvedev.

Rusija traži jurisdikciju nad većim dijelom Arktika kaže da podmorski brdski lanac povezuje Sibir s morskim dnom Arktika no na sastanka održanom u svibnju na Grenlandu Rusija i druge države složile su se da UN odredi kako riješiti potraživanja teritorija u tom području. (HINA)

17.09.2008. 21:31:09
Novi komentar
nužno
nužno