« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Medvedev odbacuje svijet kojim dominira SAD

Rusija spremna odgovoriti na sankcije

Dmitri Medvedev tokom intervjua u rezidenciji Bocharov Ruchei
Dmitri Medvedev tokom intervjua u rezidenciji Bocharov Ruchei (AFP)
Više o

SAD

,

EU

,

Rusija

,

Gruzija

,

sankcije

,

Dmitri Medvedev

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev izjavio je u nedjelju da je njegova odluka o priznanju gruzijskih otcjepljenih republika nepovratna, nagovijestio mogućnost ruskih sankcija drugim zemljama te istaknuo da odbija svijet kojim dominiraju Sjedinjene Države.

"Odlučili smo priznati neovisnost Abhzaije i Južne Osetije i ta je odluka nepovratna", naglasio je ruski predsjednik u interevjuu za tri glavne ruske televizije.

"Pojavile su se nove države, proces njihovog priznanja može dugo trajati, ali naše stajalište se neće promijeniti " dodao je.

Niti jedan zemlja, čak niti među saveznicama Moskve, nije do sada priznala neovisnost dviju republika, iako su izrazile podršku ruskim akcijama u Gruziji.

U intervjuu uoči izvanrednog summita EU na kojem će se u Bruxellesu razgovarati o mjerama prema Moskvi, Medvedev je dao na znanje da ga ne zastrašuju sankcije i naglasio da Rusija uvijek može odvratiti istom mjerom.

"Rusija ne želi konfrontaciju s bilo kojom zemljom. Rusija ne planira ni dovesti se u izolaciju. Rusija će, koliko je god moguće, razvijati svoje odnose s Europom, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama", rekao je Medvedev kako je prenijela agencija Ria.

"Svatko međutim mora shvatiti da ako netko nastupi agresivno, mora računati da će dobiti i odgovor", upozorio je Medvedev.

"Ne podupirem sankcije... ali ako smo primorani mi smo u stanju poduzeti takvu vrstu mjera", kazao je Medvedev uzvraćajući na prijetnju EU da će Rusiji zbog krize u Gruziji nametnuti sankcije, prenosi agencija Interfax.

Medvedev je također odbio svjetski sustav u kojem sve odluke donosi samo jedna zemlja, makar bila tako velika kao Sjedinjene Države", te zaključio da je takav sustav nestabilan i donosi prijetnje sukobima.

Ruski predsjednik također je naglasio kako postoje dijelovi svijeta u kojima Rusija ima "privilegirane interese", aludirajući time ponovno na stajalište Kremlja da neće prihvatiti ekspanziju NATO-a na područja koja se tradicionalno nalaze u ruskoj sferi interesa. (HINA)

31.08.2008. 20:14:26
Novi komentar
nužno
nužno