« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NUKLEARNI PROGRAM

Medvedev: Iran je sve bliže nuklearnom oružju

Kremlj je po prvi puta javno priznao da se Iran kreće prema proizvodnji nuklearnog oružja

Medvedev
Medvedev (Getty Images)
Više o

Dmitrij Medvedev

,

nuklearni program

,

Iran nuklearni program

,

sankcije Iran

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u ponedjeljak je izjavio kako smatra da je Iran sve bliže trenutku kada bi mogao imati dovoljno velik potencijal za proizvodnju nuklearnog oružja.

Izjava, koja je slijedila nakon spora između Teherana i Rusije zbog moskovske potpore sankcijama protiv te države, prva je u kojemu je Kremlj javno priznao kako se Iran možda kreće prema proizvodnji nuklearnog oružja. SAD i većina zemalja članica EU-a sumnja u to da Iranci već dulje vrijeme pokušavaju proizvesti nuklearno oružje, no iranske vlasti to niječu, uz objašnjenje da je njihov nuklearni program miroljubiv.

Medvedev je u ponedjeljak pozvao na osnivanje novih saveza sa SAD-om i EU-om, koji bi omogućili poticanje trgovine i investicija.

Promatrači su zamijetili naznake nove, blaže vanjske politike prema Zapadu, otkad je globalna financijska kriza Rusiju dovela u poziciju zemlje koja je ovisna o drugima, kada je riječ o izvozu nafte i plina, ističući na taj način potrebu za priljevom stranoga kapitala i tehnologije.

Medvedev želi modernizirati Rusiju

Medvedev je u središte svoje politike stavio modernizaciju zemlje. "Potrebni su nam posebni savezi kako bismo modernizirali zemlju... najprije s Njemačkom, Francuskom, Italijom te općenito sa zemljama EU-a, kao i sa SAD-om", rekao je u govoru održanom pred ruskim veleposlanicima s kojima se skupno sastaje svake dvije godine u Moskvi.

Prošli mjesec predsjednik Medvedev posjetio je Silicijsku dolinu nastojeći pojačati suradnju s Washingtonom na području tehnologije i inovacija. "Moj posjet SAD-u pokazao je da suradnja na području inovacija može stvoriti pozitivno ozračje u našim odnosima, jer se naša suradnja ne može ograničiti samo na smanjenje broja projektila", kazao je.(hina/metro-portal)

12.07.2010. 18:29:00
Novi komentar
nužno
nužno