« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
MMF:

Međunarodni financijski sustav se stabilizira

Globalni financijski gubici povezani s krizom od 2007. do 2010. iznosit će oko 3.400 milijardi dolara

(Corbis)
Više o

MMF

,

globalna kriza

,

svjetski financijski sustav

,

gubici

Međunarodni monetarni fond u srijedu je, u najnovijem polugodišnjem izvješću, konstatirao kako je stabilnost međunarodnog financijskog sustava donekle poboljšana. Ta međunarodna institucija ocjenjuje kako su ciljane mjere središnjih banaka i vlada diljem svijeta i znakovi oporavka poduprli stabilnost financijskog sustava.

MMF sada procjenjuje globalne financijske gubitke povezane s krizom u razdoblju od 2007. do 2010. na oko 3.400 milijardi dolara, što je oko 600 milijardi dolara manje u odnosu na prognozu iz MMF-ova polugodišnjeg izvješća iz travnja. Kao glavni razlog smanjenja gubitaka u MMF-u navode rast vrijednosti vrijednosnica.

Banke su dosad otpisale 1.300 milijardi dolara vrijedne zajmove i vrijednosnice izdane od sredine 2007. do sredine 2009. U MMF-u procjenjuju da financijske tvrtke do kraja 2010. moraju objaviti još 1.500 milijardi dolara realnih i potencijalnih otpisa loše imovine.

Financijske tvrtke i dalje se suočavaju s izazovima obnove kapitala, jačanja dobiti, te što skorijeg povrata državne pomoći, ističe nadalje MMF.

Te gubitke banke neće uspjeti u cijelosti nadoknaditi rastom dobiti, iako su njihove kapitalne pozicije i prognoze ojačale u proteklih šest mjeseci. Imaju dovoljno kapitala da prežive, ali su i dalje pod snažnim pritiscima, zaključuje MMF.

Zakonodavci pak moraju osigurati dostatan rast kredita radi podrške gospodarskom oporavku, osmisliti prikladne izlazne strategije iz poticajnih mjera, upravljati rizicima vezanim uz pritiske na bilance plaćanja, te održavati ravnotežu između regulative i tržišnih sila radi smanjenja budućih sistemskih rizika.

Rizici za tržišta u nastajanju umanjeni su upravo zahvaljujući političkim mjerama, od čega su najviše koristi imale Azija i Latinska Amerika. Situacija je pak najakutnija na europskih tržištima u nastajanju, gdje je recesija dovela do oštrog pada korporativnih prihoda, ističu u MMF-u. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 09:40:42
Novi komentar
nužno
nužno