« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Međunarodni dan slobode medija

Reporteri bez granica za Roxanu Saberi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (RSF)
Više o

Reporteri bez granica

,

Roxana Saberi

,

Međunarodni dan slobode medija

Organizacija Reporteri bez granica mobilizirala se u nedjelju, prigodom Međunarodnog dana slobode medija, za osobođenje triju novinarki među kojima i Roxane Saberi, navela je organizacija u priopćenju.

Novinari bez granica su pozvali na veliki skup u nedjelju u 15 sati ispred veleposlanstva Irana u Parizu kako bi iranskim vlastima uručili peticiju kojom traže oslobađanje Roxane Saberi.

Državljanka SAD-a i Irana, Roxana je uhićena krajem siječnja u Iranu pošto joj je istekla novinarska akreditacija. Kasnije je optužena za špijunažu.

Četiri člana Novinara bez granica štrajkaju glađu od 28. travnja u znak podrške Saberi, precizirala je organizacija i dodala da će slične akcije poduzeti u nedjelju u Kanadi Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Belgiji i Španjolskoj.

Ukazali su i na potrebu hitnog oslobađanja dviju novinarki tv-mreže Current TV, Eune Lee i Laure Ling, zatvorenih u Pjongjangu od 17. ožujka ove godine.

"Roxana Saberi, Euna Lee i Laura Ling su profesionalne novinarke a ne špijunke ni zločinke. Zatvorivši njih Iran i Sjeverna Koreja su slobodu tisak i informiranja pretvorili u taoce", navela je organizacija.

U nedjelju je francuska državna tajnica za ljudska prava Rama Yade prigodom Međunarodnog dana slobode medija rekla da je Francuska i dalje nastavlja borbu za oslobođenje više od 120 novinara zatočenih u svijetu.

U priopćenju je Rama Yade istaknula da nema prave demokracije bez slobode izražavanja i slobode medija, bez slobodnog tiska, neovisnog i pluralističkog i bez slobode istraživanja i informiranja.Ona je također pozdravila hrabrost novinara koji u svijetu pod prijetnjom svojim životima brane to temeljno pravo. (hina/metro-portal)

03.05.2009. 12:58:55
Novi komentar
nužno
nužno