« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KAOS U SIRIJI

Međunarodni apeli bez učinka: 80 mrtvih u Homsu

Rakete, topničke i minobacačke granate eksplodiraju po četvrtima Inšat i Baba Amro gdje borci Slobodne sirijske vojske drže svoje položaje usprkos teškoj vatri

Fotografija vijesti
Više o

Bašar al-Asad

,

građanski rat Sirija

,

Homs

Unatoč neprestanim pozivima međunarodne zajednice na prekid vatre, snage predsjednika Bašara al Asada već dvadeseti dan zaredom granatiraju sunitske četvrti u Homsu, gdje je samo jučer 80 ljudi izgubilo živote, piše Hina.

Rakete, topničke i minobacačke granate eksplodiraju po četvrtima Inšat i Baba Amro gdje borci Slobodne sirijske vojske drže svoje položaje usprkos teškoj vatri. U četvrti Halidija iz džamija su pozvali stanovništvo da se sklone pred minobacačkim granatama kojima vladine snage nesmiljeno zasipaju civile.

Jučerašnja smrt američke novinarke Marie Colvin i francuskog snimatelja Remija Ochlika ogorčila je francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya koji je rekao da je došlo vrijeme za odlazak sirijskog predsjednika. "Ovaj režim mora otići s vlasti i nema razloga zašto Sirijci ne bi mogli slobodno živjeti i odlučivati o svojoj sudbini".

Francuske i britanske vlasti zatražili su da troje novinara ranjenih u istom napadu u kojem su poginuli Colvin i Ochlik budu hitno prebačeni an mjesto gdje im se može pružiti nužna liječnička pomoć.

Više od 60 tijela, oporbenih boraca i civila, pronađeno je u srijedu na podučju Baba Amro, četvrti u Homsu u kojoj žive suniti koji se protive vlasti alavita u Siriji. Još 21 tijelo s ulica je uklonjeno početkom dana.

Svjedoci kažu da su područje najprije prelijetali helikopteri koji su izviđali teren a da je zatim uslijedila topnička vatra. Video snimke sa terena pokazuju razrušene zgrade, napuštene ulice i liječnike koji u priručnim prihvatilištima daju prvu pomoć brojnim ranjenicima.

U nasilju u Siriji je od početka pobune u ožujku 2011. ubijeno više od 7.600 ljudi, većinom civila, prema najnovijim podacima koje je u srijedu iznio Sirijski opservatorij za ljudska prava.

23.02.2012. 11:08:12
Novi komentar
nužno
nužno