« Kultura
objavljeno prije 13 godina
"POROCI"

Međunarodna izložba karikatura 28. lipnja u Zagrebu

Predsjednik Hrvatskoga društva karikaturista Davor Trgovčević ocijenio je kako je ove godine bio odličan odziv autora unatoč relativno skromnom nagradnom fondu

Fotografija vijesti
Više o

izložba

,

karikature

,

Hrvatsko društvo karikaturista

Karikaturist Saša Dimitrijević osvojio je prvu nagradu na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi karikature Hrvatskoga društva karikaturista, koja će se s temom "Poroci" otvoriti u utorak, 28. lipnja u Galeriji Klovićevim dvorima, piše Hina.

Taj srpski karikaturist, koji najčešće crta novinsku karikaturu te politički i socijalno angažirane radove, pobijedio je s karikaturom na kojoj Isus, simbol neporočnosti, sjedi sam za stolom na Posljednjoj večeri ispod znaka za zabranjeno pušenje dok dvanaest apostola vani puši. Za osvojeno prvo mjesto dobit će tisuću eura.

Druga nagrada (500 eura) dodijeljena je svjetski nagrađivanom ruskom karikaturistu Mikhailu Zlatkovskom za erotski obojen prikaz teme izložbe, a treću nagradu (300 eura) osvojio je Grahame Arnould iz Kanade za crtež pretilih Adama i Eve koji su pojeli velik dio zemaljske kugle u obliku jabuke.

Posebna priznanja dodijeljena su Darku Drljeviću (Crna Gora), Vladimiru Stankovskom (Srbija), Niku Titaniku (Hrvatska), Mikhailu Zlatkovskom (Rusija) i Hugu Nemetu (Srbija).

Za 16. međunarodnu izložbu pristigle su 744 karikature 331 autora iz 61 zemlje, a na izložbi u Klovićevim dvorima izložit će se njih stotinjak, među kojima su i radovi istaknutih hrvatski autora afirmiranih i na međunarodnoj sceni Nikole Listeša i Mojmira Mihatova. Predsjednik Hrvatskoga društva karikaturista Davor Trgovčević ocijenio je kako je ove godine bio odličan odziv autora unatoč relativno skromnom nagradnom fondu. Nagrade nisu ono što ih privlači našoj izložbi, nego njezina tradicija i kvalitetan katalog, dodao je.

Najveći odziv tradicionalno je bio iz okolnih zemalja koje imaju bogatu tradiciju u karikaturi, zatim iz bivših zemalja Sovjetskog Saveza, a prijavilo se i mnogo kineskih karikaturista, rekao je Trgovčević. U ocjenjivačkom sudu bili su povjesničar umjetnosti Frano Dulibić, karikaturist Ratko Maričić, dizajner Siniša Mareković, 'stand up' komičar Peđa Bajović i karikaturist Marijan Pavičić. Izložba će biti otvorena do 10. srpnja.

21.06.2011. 12:38:00
Novi komentar
nužno
nužno