objavljeno 16.01.2011. 18:54:00
PROMJENA NAVIKA

Mediteranska kuhinja više nije zdrava kao nekad

Maslinovo ulje, riba i svježe povrće glavne su namirnice mediteranske kuhinje koja, čini se, nije baš tako zdrava kao što se mislilo

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje (Shutterstock)

Španjolska studija srušila je mit o zdravoj mediteranskoj prehrani: način na koji danas shvaćamo i primjenjujemo načela mediteranske kuhinje ne štiti od srčanih i drugih zdravstvenih problema. Naprotiv, rizik od oboljenja je kod stanovništva Sredozemlja jednak riziku u SAD-u i veći od onog u Velikoj Britaniji.

Istraživanje je provedeno u Malagi i obuhvatilo 2270 ispitanika. "Suprotno očekivanjima, većina ispitanika je imala prekomjernu tjelesnu težinu i povišenu razinu kolesterola", piše voditelj studije Ricardo Gomez-Huelgas u časopisu "International Journal of Clinical Practice".

Kardiovaskularne bolesti su među glavnim uzrocima smrti u razvijenim zemljama - smrtonosne su za svakog trećeg Španjolca. U rizičnu skupinu se ubrajaju muškarci, a ključni faktori su: starost, cigarete, alkohol, masne naslage, kolesterol, dijabetes i nezdrava prehrana. Dok na neke faktore (starost) ne možemo utjecaji, drugi u velikoj mjeri ovise o nama samima.

Manje fizičkih poslova, više kalorija

Kao idealan primjer dobre prehrane dosad se navodila upravo prehrana koja potječe iz zemalja Sredozemlja. Tvrdilo se da ljudi, s jedne strane, živo opuštenije, te se istovremeno kvalitetnije hrane, s lokalno uzgojenim voćem i povrćem, maslinovim uljem i razmjerno velikim količinama ribe.

Znanstvenici sada upozoravaju da takav pogled na mediteransku kuhinju danas više ne vrijedi. "Postojeća istraživanja su vrlo stara, a ispitanici velikim dijelom potječu iz ruralnih krajeva", napominje Gomez-Huelgas.

"Život se dosta promijenio u proteklih 40 godina. Ljudi se više ne bave fizičkim poslovima, ali se i dalje hrane vrlo kalorično, kao da su cijeli dan radili na polju. Promijenio se i način konzumiranja namirnica, a proširile su se i nezdrave navike poput pušenja i cjelodnevnog sjedenja", objašnjavaju španjolski znanstvenici.

Posebnu rizičnu skupinu za kardiovaskularne bolesti čine slabije obrazovane osobe s manjim prihodima. Najveći broj pušača i pretilih osoba potječe upravo iz tog društvenog sloja pa bi se smrtnost, tvrde znanstvenici, mogla smanjiti već učinkovitijom edukacijom.

16.01.2011. 18:54:00
http://m.metro-portal.hr/mediteranska-kuhinja-vise-nije-zdrava-kao-nekad/54135/