« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OGORČENOST PODLOŠĆU

Vatikan optužio medije za pokušaje ocrnjivanja Benedikta XVI.

Uvodnik u vatikanskim novinama uslijedio je na dan kada su žrtve zlostavljanja prosvjedovale blizu Trga Svetog Petra tražeći od Pape da otvori dosjee o svećenicima pedofilima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

,

pedofilija

,

Katolička crkva

Vatikan je u četvrtak oštro napao medije zbog izvještavanja o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, ističući da je riječ o "podlom pokušaju" da se papa Benedikt XVI. ocrni "po svaku cijenu".

Uvodnik u vatikanskim novinama uslijedio je na dan kada su žrtve zlostavljanja prosvjedovale blizu Trga Svetog Petra tražeći od Pape da otvori dosjee o svećenicima pedofilima i "svećenike zlostavljače" liši svećeničkog zvanja.

"Dominantna težnja medija je ignoriranje činjenica i natezanje interpretacija s ciljem da se proširi slika o Katoličkoj crkvi kao jedinoj odgovornoj za seksualno zlostavljanje, što nije u skladu s činjenicama", piše vatikanski list. Riječ je o "podlom pokušaju da se pod svaku cijenu napadne papa Benedikt XVI. i njegovi najbliži suradnici", dodaje list.

Uvodnik vatikanskog lista reakcija je na izvještaj The New York Timesa o slučaju svećenika Lawrencea Murphya, optuženog za seksualno zlostavljanje oko 200 dječaka u SAD-u od 50-tih do 70-tih godina 20. stoljeća. Među dokumentima objavljenima na internetskim stranicama The New York Timesa je i pismo o Murphyu iz 1996. upućeno kardinalu Josephu Ratzingeru, tadašnjem glavnom dokrinarnom dužnosniku Vatikana i današnjem papi Benediktu XVI., koje pokazuje da je bio obaviješten o tom slučaju.

Ratzingerov zamjenik tada je predložio disciplinski sud, no mišljenje je promijenio 1998. nakon što je Murphy zatražio oprost izravno od Ratzingera. Murphy je kasnije te godine umro. U Vatikanskom se listu izričito navodi da "nije bilo zataškavanja u slučaju oca Murphya". Vatikan je ranije objavio da on nije bio disciplinski kažnjen jer crkveno pravo ne propisuje automatsko kažnjavanje.

Tekst u američkom dnevniku objavljen je u vrijeme sve učestalijih optužbi na račun svećenika za seksualno zlostavljanje djece i pritisaka na biskupe, ponajviše u Irskoj, da daju ostavke jer slučajeve zlostavljanje nisu prijavljivali civilnim vlastima. U četvrtak su četiri čelnika američke udruge žrtava koje su zlostavljali svećenici, sva četvorica i sami žrtve koje su seksualno zlostavljali svećenici, prosvjedovali su i održali konferenciju za novinare u blizini Vatikana.

Držeći svoje dječje fotografije i natpise "Odmah prekinite tajnovitost" oni su zahtijevali da Papa otvori dosjee o svećenicima pedofilima diljem svijeta i liši svećeničkog zvanja sve "svećenike grabežljivce". Talijanska policija im je oduzela putovnice i odvela ih na ispitivanje te nakon dva sata oslobodila, rekao je jedan od četvorice. (hina/metro-portal)

25.03.2010. 22:27:00
Novi komentar
nužno
nužno