« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Gajski:

Mediji nisu krivi za manjak interesa za cijepljenje

Imunološki zavod je potpisao ugovor s Novartisom u kojem se ta tvrtka odriče bilo kakve odgovornosti za vlastito cjepivo

Lidija Gajski tvrdi da mediji propagiraju cijepljenje
Lidija Gajski tvrdi da mediji propagiraju cijepljenje (Branislav Grgurović/Cropix)
Više o

Darko Milinović

,

mediji

,

cjepivo protiv gripe

,

svinjska gripa

,

Lidija Gajski

U posljednje vrijeme sve su češće optužbe iz redova zdravstvene administracije u kojima se kao izravan krivac za propast uspješnosti programa cijepljenja protiv svinjske gripe proglašavaju mediji, piše Business.hr. Internistica Lidija Gajski, inače autorica knjige "Lijekovi ili priča o obmani" iznosi svoje reakcije:

"Prozivati medije za nedostatak interesa građana za cijepljenje protiv pandemijske gripe je posve promašeno. Mediji samo prenose stavove stručne i laičke javnosti koja, a riječ je svjetskoj temi i debati, problematizira potrebu za intervencijom na području nove gripe i kvalitetu tih intervencija."

Gajski primjećuje da su mediji u Hrvatskoj ustvari propagirali cijepljenje, a ne suprotno.

"Dapače, kod nas je na djelu propaganda cjepiva i preuveličavanje problema svinjske gripe koja, po svim dostupnim podacima s južne hemisfere, a sada i sjeverne, ne predstavlja veći zdravstveni problem", tvrdi Gajski.

Prema njenim razmišljanjima, odgovornost i obveza o obavještavanju hrvatske javnosti da je Imunološki zavod, inače uvoznik cjepiva za Hrvatsku, s Novartisom (švicarski proizvođač cjepiva) potpisao ugovor po kojemu se ta tvrtka odriče odgovornosti za nuspojave ili eventualnu neučinkovitost cjepiva bila na ministru zdravstva i socijalne skrbi Darku Milinoviću.

„Jasno je da je ministar to prvi trebao objaviti, te obrazložiti zašto je potpisan takav ugovor. Za sada već evidentnu neuspješnost cijepljenja protiv nove gripe odgovorni su stručni autoriteti i zdravstvena administracija, odnosno država, koja je uvezla velike količine cjepiva s dvojbenom indikacijom za primjenu i nedokazanom učinkovitošću", tvrdi na kraju Gajski.
04.12.2009. 13:14:28
Novi komentar
nužno
nužno