« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ekskluziva

Matt Damon: Na filmu sam puno viši nego u stvarnosti!

Poznati glumac za Metro govori o svom novom filmu Invictus o životu južnoafričkog ragbijaša i apartheidu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Matt Damon

,

Clint Eastwood

,

Invictus

,

Francois Pienaar

Prije nego što je Matt Damon uopće mogao početi vježbati naglasak i razvijati mišiće za svoj novi film 'Invictus' o južnoafričkoj ragbi zvijezdi Francoisu Pienaaru, imao je puno veći razlog za brigu: svoju visinu.

''Prvog dana kad sam stigao u Južnu Afriku, Francois me pozvao kod sebe na gurmansku večeru koju je on spremao'', Damon se sjeća susreta visokog Pienaara. ''Otvorio je vrata, ja sam ga pogledao i prvo što sam rekao Francoisu Pienaaru bilo je 'Izgledam puno viši na filmu'.''

Iako Damonu nisu strani naporni treninzi nakon filmova o Jasonu Bourneu, to je bila sitnica u usporedbi s 'Invictusom', kaže on.

''Bio sam u boljoj formi za ovaj film'', kaže Damon koji uložene napore duguje procvalom prijateljstvu s Pienaarom. ''To je njegov život. Ne želim ga osramotiti. Ako Jason Bourne izgleda pomalo mlitavo, ja sam za to kriv. Ovdje se radi o prikazu nečijeg stvarnog života. Nisam ga htio razočarati.''

Kao dodatni izazov, njegova uloga u 'Invictusu' došla je odmah nakon one u filmu 'The Informant' za koju je morao biti dosta mlitav. ''Zabavljao sam se dok sam nakupljao kilograme, a onda i ne baš kad sam se morao vratiti u formu'', kaže Matt.

Iako je fizički zastrašujući, Damon se odlučio za ovaj film zbog priče o kojoj govori: Nelson Mandela koristi Svjetsko prvenstvo u ragbiju 1995. kako bi ujedinio građane Južne Afrike nakon razdoblja apartheida.

''Kao glumci moramo reagirati na materijal koji dobijemo. Ja vjerojatno samo nešto snažnije reagiram na stvari za koje osjećam da imaju društvenu vrijednost. Sjećam se (Mandelina) posjeta Bostonu. Sjećam se cijele svjetske turneje. U mojoj srednjoj školi imali smo vrpce s 'Free Nelson Mandela' ('Oslobodite Nelsona Mandelu'). Djeca su ih nosila i prije nego su saznala tko je on'', kaže Damon.

Damon hvali redatelja Clinta Eastwooda za nevjerojatno ugodno radno iskustvo.

''Na nekim filmskim setovima hodate kao da ulazite u hitnu službu. A ta napetost prelijeva se na izvedbu i sam film'', kaže on. ''No, Clint samo vodi nevjerojatno povezan brod.''

Damona je posebno impresionirala Eastwoodova predanost obavezi da se stvari stalno kreću.

''Kad snimite scenu, on kaže 'Pa, ne smijemo ovo zaj... razmišljanjem o tome.'''

Naravno, ovakva vrsta vodstva ne znači da Eastwood prelazi granice što se tiče zafrkavanja.

''Morgan (Freeman) i ja samo rekli da bi možda, ako se odmorimo sljedećih nekoliko godina i pustimo Clinta da stekne više iskustva, on zaista mogao postati dobar redatelj'', šali se Damon.

''Pustit ćemo ga da snimi još nekoliko filmova. Još tri i postat će solidan.''

Piše: Ned Ehrbar/Metro World News
10.12.2009. 11:09:32
Novi komentar
nužno
nužno