« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
INTERVJU

Matko Trebotić izlaže u Zagrebu

Matko Trebotić na svojoj najnovijoj izložbi u Zagrebu izlaže i protest protiv umjetničkog imperijalizma - Manifest zlatnog križa

Matko Trebotić protestira protiv umjetničkog imperijalizma
Matko Trebotić protestira protiv umjetničkog imperijalizma (Miroslav Pelikan)
Više o

Matko Trebotić

,

intervju

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

Matko Trebotić, suvremeni hrvatski likovni umjetnik i autor europskog renomea 30. 01. 2019. predstavlja se s novom samostalnom izložbom „Pedeset godina samoće" u galeriji Josip Račić.

Ovu su izložbu vidjeli Splićani, u nešto većem formatu, krajem prošle godine.

Da,riječ je o izložbi „Pedeset godina samoće", koja je otvorena u Splitu 7.12.2018., a u povodu moje prve samostalne izložbe, na isti dan u biblioteci u Bochumu.

Zagrebačka se izložba otvara na kraju siječnja.

Da, organizatori izložbe su Galerija umjetnina iz Splita i Moderna galerija iz Zagreba.Nikako nije riječ o retrospektivi, izlažem samo nove radove na platnu, u Splitu su bili izloženi i radovi na papiru. Izlaže se izbor četrdesetak najnovijih radova.

Ključni element izložbe je Manifest zlatnog križa.

-Izlažem Manifest zlatnog križa, 2,1 m x 2,1 metar, obložen zlatnim listićima na enformelskoj neravnoj podlozi i na njemu piše - ja govorim hrvatski, ja sam umjetnik. To je protest protiv imperijalizma u umjetnosti u zemljama kao što je Njemačka i Amerika, koje vladaju svjetskim tržištem umjetnina, a mali narodi gotovio i nemaju pristup tome. Moj se rad nadovezuje se na Stilinovića koji je '94. napisao -umjetnik koji ne govori engleski, nije umjetnik. Doista, Manifest zlatnog križa nosi izložbu.

Piše: Miroslav Pelikan
26.01.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno