« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
veliki maestro

Matanović dobio 11 godina, Peša dvije

Od pedeset tisućica eura za kavicu do jedanaest godina Lepoglave kratak je put

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Josip Matanović kuverta

,

veliki maestro

,

Matanović presuda

Bivši potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Josip Matanović osuđen je danas na 11 godina zatvora. Njega i ostale bivše potpredsjednike HFP-a sumnjičilo se za primanje mita i ostale malverzacije s prenamjenom zemljišta bivše Ciglane Nin te prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela.

Tijekom suđenja prikazan je tajno snimljen videomaterijal te audiomaterijal u kojemu je glavnu ulogu uglavnom imao Josip Matanović. Tako se na nekim snimkama vidi kako od USKOK-ova pouzdanika Kuzmanića uzima kuvertu s 50.000 eura i govori kako mu je to taman za kavicu.

Očekuje se reakcija premijera, koji je presudu Glavašu tjedan dana prije izbora proglasio skandaloznim miješanjem pravosuđa u politiku, tj. lokalne izbore. Kako je Matanić dobio i više, a Polančec ostao čist kao suza, ovo će vjerojatno biti proglašeno trijumfom pravne države.

Inače, uz zatvorsku kaznu, Matanoviću će se oduzeti i nezakonito stečenih 250.000 eura i 125.500 kuna. On će u pritvoru, u kojem je od početka postupka u lipnju 2007., čekati pravomoćnost presude.

Presudom sudskog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandriček, dok je zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder dobio tri godine zatvora. Njemu će se oduzet 128.000 kuna nezakonite imovinske koristi, a dosuđena mu je i trogodišnja zabrana bavljenjem odvjetništvom.

Optužbe su oslobođeni viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medića.

15.05.2009. 12:34:07
Novi komentar
nužno
nužno