« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
VATRENI PRSTENOVI

Masivna solarna oluja mogla bi paralizirati Zemlju 2013.

Velika solarna oluja mogla bi izazvati globalni kaos 2013., uzrokujući nestanak energije te blokiranje satelitske komunikacije, objavljeno je jučer na konferenciji

Sunce
Sunce (NASA)
Više o

Sunce

,

Zemlja

,

elektromagnetski valovi

,

Facebook Timeline

,

Globalni protuteroristički forum

NASA je upozorila da bi sunčev magnetski energetski ciklus kao i sunčeve pjege koje će vrhunac doživjeti 2013. mogli generirati veliku radijaciju. Solarna oluja, kao posljedica toga, mogla bi na Zemlji uzrokovati geomagnetsku oluju, što bi dovelo do energetske blokade, satima, danima, pa čak i mjesecima zaustavljajući normalan tok života.

Britanski ministar obrane Liam Fox, koji je o ovom ishodu govorio na međunarodnoj konferenciji o osjetljivosti električnih mreža diljem svijeta, upozorio je kako moderna društva ovise o tehnologiji što ih čini vrlo ranjivim na ovakve događaje.

>> Sunce se budi, na pragu smo nove ere

Sunce naime, slijedi 11-godišnji ciklus visokih i niskih perioda solarne aktivnosti. Sada napušta niski period te znanstvenici očekuju nagli porast u broju solarnih oluja, kako i nepredvidive nivoe magnetske energije. Vatreni prstenovi, koji imaju snagu 100 hidrogenskih bombi, mogli bi izazvati dvadeset puta veću štetu nego uragan Katrina. No, većina štete može se minimalizirati ako se unaprijed pripremimo na moguće posljedice.

Znanstvenici su također upozorili na opasnost da se sličan efekt može postići pomoću ekstremističkog nuklearnog oružja u svemiru, što bi uzrokovalo veliki udar elektromagnetske energije poznat kako visinski elektromagnetski puls. Ministar Fox dodao je da zemlje koje traže nuklearne mogućnosti iste mogu upotrijebiti na drugačiji način od tradicionalnog "nuklearnog napada" kakav se koristio u slučaju Hirošime.

21.09.2010. 21:46:18
Novi komentar
nužno
nužno