« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
DAN PLANETA ZEMLJE

Marš za znanost 22.4. i u Hrvatskoj

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja u petstotinjak gradova u više od 40 zemalja svijeta okupit će se stotine tisuća znanstvenika i građana koji će sudjelovati u Maršu za znanost

Marš za znanost
Marš za znanost (Arhiva)
Više o

Dan planeta Zemlje

,

Marš za znanost

Marš za znanost inicijativa je koja se rodila dan nakon Trumpove inauguracije 21. siječnja kada je održan Marš žena čiji su se sudionici zalagali za građanska prava. U prosvjedu je diljem svijeta sudjelovalo više od dva milijuna ljudi, a u Washingonu 500.000.

Organizatori inicijative koja nema ideološki ni politički predznak objasnili su da ona nije usmjerena izravno protiv Trumpa i republikanaca. Pokrenuta je zato što Trumpova administracija predstavlja ozbiljnu prijetnju budućnosti svijeta uslijed antiznanstvenih ideja koje bi globalno mogle imati katastrofalne posljedice.

Među njima su negiranje klimatskih promjena i rezanje ulaganja u istraživanja. Akciji su potporu dali brojni istaknuti znanstvenici iz cijelog svijeta, među kojima i najvažnija američka znanstvena udruga - American Association for the Advancement of Science (AAAS), koja broji 120.000 članova i, među brojnim stručnim časopisima objavljuje i prestižni Science.

Organizatori marša u Washingtonu ističu da nije riječ o političkim motivima i da on nije usmjeren protiv vladinih dužnosnika", rekao je predsjednik AAAS-a Rush Holt. 

I u Hrvatskoj će se toga dana održati Marš za znanost u organizaciji Foruma za slobodu odgoja, Instituta za razvoj obrazovanja te Good inicijative sa svojim udrugama. Marširat će se u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a okupljanja će započeti u 11 sati. Od 11:15 će krenuti sami Marš ulicama navedenih gradova a, simbolično, u 5 do 12 će započeti završni skupovi Marša.

Znanstvenici su zamijetili da se znanstvene činjenice već godinama prečesto ignoriraju u javnim raspravama te se zamjenjuju ideoloških vjerovanjima i ocjenama", rekao je za AFP Holt, nuklearni fizičar i bivši demokratski zastupnik u Predstavničkom domu. "Konačno su shvatili da će, ukoliko ne djeluju javno, znanost ubuduće sve češće biti u drugom planu, pogrešno prezentirana i interpretirana te da će zbog toga trpjeti mali ljudi", smatra Holt, podsjećajući na negativan utjecaj Trumpa i njegove administracije koji zastupaju relativizaciju istine i antiznanstvene teze, posebno ističući negiranje klimatskih promjena i rezanje ulaganja u istraživanja.

Tjedan dana nakon Marša za znanost, 29. travnja će se organizirati Marš za klimu. Organizatori američkog marša podsjetili su da su u siječnju 2017. kazaljke Sata Sudnjeg dana pomaknute na 2,5 minute do 12, najbliže otkad postoji.

22.04.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno