« Život
objavljeno prije 13 godina
Zaostao u razvoju

Mars još uvijek mala beba

Mars se formirao u rekordno kratkom vremenu, puno brže nego su znanstvenici prvotno mislili

Mars se razvijao samo par milijuna godina
Više o

Mars

,

astronomija

,

Sunčev sustav

,

crveni planet

Nakon nedavnih otkrića o porijeklu njegova najvećeg mjeseca, Phobosa, te sve češćih špekulacija o postojanju vode i ostataka života na njegovoj površini i ispod nje, znanstvenici su u svojoj najnovijoj studiji otkrili još jedan zanimljiv podatak o starosti Marsa, planeta koji nas, stanovnike njegova najbližeg susjeda, toliko intrigira.

Studija objavljena u časopisu „Nature" dala je legitimitet 20 godina staroj znanstvenoj teoriji da je Mars ostao masom mali planet zbog toga što je u procesu svoga nastanka gotovo potpuno izbjegao sudare s asteroidima i ostalim stjenovitim materijalima koji su odigrali važnu ulogu u formaciji drugih planeta.

Iako obujmom tek neznatno manji od Zemlje, Mars je čak 10 puta lakši od našeg planeta, što je posljedica vrlo kratkog vremena njegova planetarnog formiranja od samo 2 do 3 milijuna godina, nasuprot Zemlji kojoj je za isti proces trebalo višestruko duže, čak nekoliko desetaka milijuna godina.

Dr. Nicholas Dauphas sa Sveučilišta u Chicagu i Dr. Ali Pourmand sa Sveučilišta u Miamiju udružili su snage te proučavajući kemijski sastav meteorita došli do zanimljivog zaključka: Mars je zapravo svojevrsni planetarni embrio zaglavljen u svom razvoju kao direktni rezultat izostanka sudaranja s drugim materijalima u svemiru.

>>Mars je nekad prekrivao golemi ocean>>

Iako šanse za tako nešto nisu naročito velike, one definitivno postoje te znanstvenici smatraju da su baš u slučaju Crvenog Planeta sreća i slučajnost odigrale veliku ulogu.

29.05.2011. 12:09:02
Novi komentar
nužno
nužno