« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
STOP LGBT DISKRIMINACIJI

Marković šeće Bečom umjesto da sjedi pred sudom zbog anti-gay izjava

Markovića su za diskriminaciju tužile lezbijska grupa Kontra i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak koje smatraju da je čelnik HNS-a svojim izjavama dokazao da je homofob

Vlatko Marković
Vlatko Marković (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

HNS

,

tužba

,

Iskorak

,

Kontra

,

homoseksualci

,

Vlatko Marković

,

lezbijke

,

homofobija

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković danas se nije pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu koji bi trebao odlučiti je li povrijedio gay populaciju izjavom da za hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne bi mogao nastupiti deklarirani homoseksualac jer "nogomet igraju samo zdravi ljudi", javlja Hina.

Njegov odvjetnik ispričao ga je službenim obvezama, to jest sastankom u Beču s tajnikom nogometnog saveza Austrije. Markovića su za diskriminaciju tužile lezbijska grupa Kontra i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak koje smatraju da je čelnik HNS-a i ranijim izjavama dokazao da je homofobna osoba.

Udruge tvrde da isprika zbog diskriminirajućih izjava nije dovoljna te da sud mora Markovića obvezati da o svom trošku tijekom reprezentativne utakmice na stadionu postavi četiri transparenta s natpisom "Stop LGBT diskriminaciji". Markoviću posebno prigovaraju što je homoseksualnost nazvao bolešću i podsjećaju da je stav svjetskih i nacionalnih mjerodavnih institucija suprotan. Homoseksualnost nije bolest, a diskriminacija na temelju seksualne orijentacije kažnjiva je po hrvatskim zakonima, kažu u Iskoraku i Kontri.

U odgovoru na tužbu Marković je naveo da je njegova izjava u Večernjem listu pogrešno shvaćena te da se odmah nakon objave ispričao.

"Smatram da nisam niti jednu osobu povrijedio i da nije bilo žrtava moje diskriminacije pa je iz tog razloga tužba u cijelosti neutemeljena", napisao je Marković. Dodao je da njegov "nastup kroz cijeli dosadašnji život, kao i postupci, nikada nisu ukazivali na diskriminiranje u bilo kojem smislu pa niti spolne orjentacije". Odvjetnici Iskoraka i Kontre traže da sud donese odluku nakon što na idućem ročištu sasluša obje strane. Iste su udruge zbog slične izjave nedavno tužile i izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, no sud je zauzeo stav da je Mamić koristio pravo slobode govora i iznosio svoje mišljenje.

01.04.2011. 12:45:00
Novi komentar
nužno
nužno