« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
KOLIBRIS

Marko Torjanac u KolibriSu

Treba li umjetnost propitkivati našu stvarnost i poticati nas na razmišljanje ili je svedena na puku dekoraciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

KolibriS

,

Marko Torjanac

Marko Torjanac je diplomirao glumu 1990. godine na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesorice Neve Rošić. Osnovao je kazalište Planet Art 2001. godine čiji je umjetnički i izvršni ravnatelj i producent.

Za kazalište Planet Art preveo je tekstove poput "U posjetu kod gospodina Greena", "Velika zvjerka", "Zečja rupa", "Prekidi", "Tko je ovdje lud", "Plemena", "Ritina škola", a kao redatelj potpisuje predstave "Sumnja", "Zečja rupa", "Prekidi", "Tko je ovdje lud", "Ritina škola" i "Boksačko srce".

U mnogim od navedenih predstava i glumi. Uz kazalište za odrasle, pokretač je i voditelj Edukativnog kazališta za djecu i mlade za koje piše tekstove i režira.

Pokrenuo je Stand up comedy radionice, bio je urednik časopisa Hrvatsko glumište i scenarist i autor nekoliko televizijskih emisija. Također je vrlo poznat i u sinkronizaciji nekoliko animiranih filmova i serija.

Koja je predstava Kazališta Planet Art izazvala najviše reakcija javnosti i zašto?

Treba li umjetnost propitkivati našu stvarnost i poticati nas na razmišljanje ili je svedena na puku dekoraciju?

Je li politički diskurs tj. političko slaganje ili neslaganje ispred umjetničkog djelovanja u Hrvatskoj?

Koliko je politika naštetila umjetnosti i umjetnicima, nedostaje li nam solidarnosti i podrške među kolegama, što možemo učiniti kako bi napredovali i promijenili trenutnu poziciju?

Kako je voditi nezavisno kazalište u Hrvatskoj, vole li Hrvati satiru te kakva je percepcija i tretman samostalnih umjetnika u Hrvatskoj saznajte u novoj emisiji KolibriS!

Link na emisiju: https://www.youtube.com/watch?v=kY0DPVCCsMQ&t=222s

21.01.2021. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno