« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Markačeva obrana podnijela žalbu

Više o

Mladen Markač

,

Haški sud

,

Haag

Obrana generala Mladena Markača podnijela je žalbu na odluku dežurnog suca Haškog suda o uhićenju i prebacivanju hrvatskog generala u Haag zbog kršenja uvjeta boravka na privremenoj slobodi, ocijenivši da je ta odluka bila nerazmjerna generalovoj pogrešci.

U podnesku koji je Žalbenom vijeću uputio odvjetnik Goran Mikuličić navodi se da je ta odluka dežurnog suca Frederika Harhoffa neproporcionalna i neadekvatna.

Pozivajući se na predmet ‘Delić’, obrana u žalbi navodi zaključak iz tog slučaja da svaka povreda uvjeta boravka na slobodi ne mora automatski dovesti do opoziva odluke o boravku na slobodi i poručuje da je u Markačevu slučaju odluka dežurnog suca o uhićenju bila nerazmjerna povredi uvjeta boravka na slobodi koju je Markač počinio.

Tumačenje obrane
Obrana je u podnesku ocijenila da je odluka dežurnog suca Haškog suda nerazmjerna generalovoj pogrešci i pozvala se na sličan slučaj ‘Delić’. 

Odvjetnik navodi i da je način na koji je Harhoff vodio postupak onemogućio obrani da se izjasni o slučaju i ponudi druge mjere osiguranja od novih kršenja uvjeta boravka na slobodi. U podnesku se navodi da je to prvi prijavljeni slučaj povrede uvjeta boravka na privremenoj slobodi protiv Markača od 2004. pa je i stoga odluka o uhićenju nerazmjerna težini povrede.

08.01.2008. 21:00:42
Novi komentar
nužno
nužno