« Svijet
objavljeno prije 2 godine
WTF?!

Marine Le Pen pobjeđuje na izborima?!

Pobjeda Marine Le Pen, kojoj je ovo treća kandidatura, ne izgleda više kao scenarij iz filmova znanstvene fantastike

Postaje predsjednica?
Postaje predsjednica? (Arhiva)
Više o

izbori

,

Francuska

,

Marine Le Pen

,

Emmanuel Macron

Deset dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, kandidatkinja ekstremne desnice Marine Le Pen, peglajući imidž i oslanjajući se na kampanju kojoj je u fokusu kupovna moć građana, nastavlja napredovati u anketama i smanjivati razliku u odnosu na aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona, kojemu je glavni protukandidat. 

- Pobjeda Marine Le Pen, kojoj je ovo treća kandidatura, ne izgleda više kao scenarij iz filmova znanstvene fantastike - ocjenjuje agencija France presse.

Prema istraživanju javnog mišljenja objavljenom jučer, Le Pen bi dobila 21 posto glasova u prvom krugu, a Macron 28 posto, ali razlika se izrazito smanjuje u anketi za drugi krug. Tada bi ona dobila 47,5 posto, a Macron 52,5 posto, što je vrlo tijesan rezultat koji u teoriji može značiti i njezinu pobjedu, ako se uzme u obzir margina pogreške.

- Nikad nisam bila tako blizu pobjede - rekla je prošli tjedan Le Pen

Iako je izgledalo da je njezina ozbiljnija politička karijera gotova nakon poraza od Macrona 2017., te posebno nakon debate između dva kruga u kojoj je bila loša, Le Pen, kći Jean-Marie Le Pena, povijesnog vođe francuske radikalne desnice, polako i strpljivo penje se, pegla imidž i pomiče glavne teme svojih govora. Operacija "de-demonizacije", kako ju naziva francuska agencija AFP, počela je nakon što je 2011. došla na čelo Nacionalne fronte (FN), poslije nazvane Nacionalno okupljanje. Udaljila se od antisemitskih i rasističkih izjava svog oca i riješila ljudi koji su u tom smislu biti teret stranci.

Najprije zabrinuta dolaskom drugog kandidata ekstremne desnice Erica Zemmoura na političku scenu u jesen 2021., u konačnici je imala koristi od ultraradikalnih i podijeljenih pozicija bivšeg polemičara. Dok se Zemmour i dalje bavi temama identiteta te je protiv imigracije i islama, Le Pen je u središte kampanje stavila kupovnu moć što je glavna preokupacija Francuza, obećavajući hitne mjere poput ukidanja PDV-a na neke proizvode.

03.04.2022. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno