« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
VOJNA OFENZIVA

Mardža je uvod u kampanju slamanja talibana

Izjavio je to general David Petraeus, zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

talibani

,

David Petraeus

,

Mardžah

Dodao je da sadašnja vojna ofenziva u regiji Mardži u Afganistanu predstavlja "početnu slavu" u kampanji za pobjedu nad talibanskim snagama u zemlji, koja će trajati 12 do 18 mjeseci.

Petraeus je objasnio da je SAD proveo posljednju godinu pripremajući strategiju koja uključuje dodatne postrojbe pod zapovjedništvom novog čelnika, te kako prodor u talibansko uporište na jugu zemlje označava tek prvi korak novoga plana.

Upućivanje 30.000 novih američkih vojnika, od kojih je 5.400 već stiglo u Afganistan, počelo je davati "rezultate" s operacijom u regiji Mardži, rekao je. "To je samo početna operacija kampanje, koja će trajati 12 do 18 mjeseci", kazao je Petraeus u emisji TV mreže NBC "Meet the Press".

On je upozorio da će talibanske snage, koje je opisao kao opasne ali zbrkane, "uzvratiti" te da će američke snage imati gubitaka. "Bit će teško", rekao je general govoreći o žrtavama. "U više sam navrata govorio da je ta vrsta napora teška i da je uvijek teška", dodao je.

"Ja ne koristim riječi poput 'optimist' ili 'pesimist', ja koristim 'realist'. Mi smo u Afganistanu kako bi se osiguralo da on više ne može ponovno biti utočište za napade poput onoga izvedenog 11. rujna 2001.", naglasio je Petraeus.

Bivši američki državni tajnik Colin Powell, govoreći u emisiji CBS-a "Face the Nation," pohvalio je "sveobuhvatnu strategiju", s kojom je Obamina administracija pojačala pritisak na Al Kaidu i druge ekstremne skupine u Afganistanu.

Powell je kazao kako se još ne može suditi o uspjehu ofenzive u kojoj američke i druge NATO-ove snage žele očistiti Mardžu od Talibana, kao i da će konačni uspjeh i operacije ovisiti o afganistanskoj vladi, da spriječi njihov povratak, jer američke i savezničke snage "ne mogu ostati zauvijek".

Od početka operacije 13. veljače poginulo je 13 pripadnika NATO-a, uključujući osam američkih marinaca. (hina/metro-portal)

21.02.2010. 22:45:56
Novi komentar
nužno
nužno