« Ostali sportovi
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
na svoj način

Marat Safin oprostio se od teniske karijere

Safin je ostao jedan od najvećih talenata u svijetu tenisa koji nije do kraja realizirao svoje mogućnosti

(Getty Images)
Više o

Marat Safin

,

tenis

Ruski tenisač Marat Safina (29) oprostio se od teniske karijere izgubivši u susretu drugog kola ATP turnira iz Masters Serije u Parizu od petog tenisača svijeta, Argentinca Juana Martina del Potra 4:6, 7:5, 4:6.

Safin je i u svom posljednjem meču u karijeri ostao vjeran sebi, bacao je reket, nervirao se i pričao sam sa sobom. No, ništa mu nije pomoglo protiv Argentinca koji nije imao previše razumijevanja za svog suparnika.

"Nekoliko idućih mjeseci bit će vrlo teško. Neće biti lako bez tenisa, po prvi put ću su se suočiti s viškom slobodnog vremena," kazao je ruski tenisač te dodao:

"Kada se u četvrtak probudim ispred mene neće biti nikakav raspored. Neću morati žuriti na let, na trening, na meč. Od sutra imam svu slobodu."

Safin je tijekom karijere osvojio 15 turnira, pri čemu je dva puta slavio na Grand Slam turnirima, 2000. na US Openu, te 2005. na Australian Openu. To je ujedno bio i njegov posljednji turnirski naslov u pojedinačnoj konkurenciji. Nakon Australije igrao je još tri finala - 2005. u Halleu, te dva puta u Moskvi, 2006. i 2008. godine.

"U svijet profesionalnog tenisa sam ušao prije deset godina i tada je to bio posve drugačiji sport. Sve se promijenilo. Dečki su danas daleko brži, jači, eksplozivniji. Servisi lete preko 200 na sat, što je nekada bilo pravo čudo," prisjetio se Safin.

Osim po sjajnim igrama Safin je bio poznat i po svom uživanju u životu. Mnogi stručnjaci smatraju kako je upravo zbog brojnih izgubljenih noći, posjeta kockarnicama i noćnim klubovima propustio priliku dominirati svjetskim tenisom. Ostao je jedan od najvećih talenata u svijetu tenisa koji nije do kraja realizirao svoju kvalitetu ili barem ne toliko dugo kao što je mogao.

"Tenis ipak nije sve u životu. Teško je izdržati toliki pritisak bez ispušnih ventila. Tenis je drugačiji od ostalih sportova jer stalno moraš biti u vrhu, stalno moraš pobjeđivati ukoliko želiš nešto zaraditi. Preko noći možeš iz TOP 10 pasti na 150. mjesto."

Safin je tenis napustio kao 65. tenisač svijeta, a najbolji ranging karijere imao je studenom 2000. godine, te u veljači i travnju iduće godine kada je bio najbolji tenisač svijeta.

"Safin je imao sve što treba imati jedan vrhunski tenisač. Imao je snagu, brzinu, odličan servis, sve udarce. Bio je neviđeno talentiran, mogao je godinama dominirati, nažalost nije imao preveliku želju biti svjetski broj jedan," kazao je ruski teniski guru Šhamil Tarpiščev, te dodao: "Marat je mogao biti teniski Michael Jordan, Michael Schumacher ili Tiger Woods samo da je imao malo više volje." (hina/metro-portal)

11.11.2009. 19:34:42
Novi komentar
nužno
nužno