« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
BULLYJI TREBAJU MIRAN SAN

Manjak sna uzrokuje nasilje u školi

Imate li problema s nasilnim djetetom? Nova istraživanja pokazuju kako je nedostatak sna jedan od glavnih uzroka nasilnom ponašanju kod djece.

naspavana djeca bolje paze na nastavi
Više o

školsko nasilje

,

bullying

,

razvoj djece

,

san i nasilje

,

istraživanje nasilja u školi

Školski nasilnici i djeca s problemima u ponašanju u usporedbi s djecom koja se lijepo ponašaju pokazuju dva puta više problema sa spavanjem.

Istraživanje provedeno u Michiganu daje novi pristup rješavanja nasilništva u školi (tzv. bullying). Trenutno, sustav se trudi zaštititi žrtve te kazniti zlostavljače, ali posljednja istraživanja ukazuju kako bi bilo najučinkovitije, barem djelomično, posvetiti se uzrocima vezanim uz nasilničko ponašanje zlostavljača.

U istraživanju koje je provedeno na mišiganskom sveučilištu te objavljeno u medicinskom časopisu „Sleep Medicine" sakupljeni su podaci od roditelja o navikama spavanja njihove djece. Od 341 proučavanog osnovnoškolca, trećina je pokazivala loše ponašanje u školi i/ili nasilništvo.

Jedna od najvažnijih komponenti u razvoju djece je san, a u današnjem društvu koje živi 24 sata na dan, to je prva stvar koja se gubi. dr. O 'Brien

Istraživači su otkrili kako djeca koja su imala probleme u ponašanju u školi ili su nasilnici imaju dvostruko veću mogućnost pokazivanja simptoma poremećaja u spavanju, poput nepravilnog disanja u snu, hrkanja ili višednevne nesanice. Također, takva djeca često ne spavaju tijekom dana.

Voditeljica studije, dr. Louise O'Brien, prof. medicine sna na Sveučilištu Michigan istaknula je kako studija pokazuje vezu između problema sa spavanjem i problema s ponašanjem, ali da nepravilan san nije jedini uzrok nasilništvu.

Hipoteza koju zastupaju je da je nasilničko ponašanje potaknuto manjkom sna ili nekvalitetnim spavanjem uzrokovanim problemima s disanjem. Zbog manjka kvalitetnog sna emocionalno-socijalni sustav odlučivanja kod djece je narušen.

Da biste svojoj djeci omogućili pravilan san u trajanju koje je optimalno za uzrast, izbacite TV iz sobe u kojoj dijete spava, kao i sve ostale elektroničke uređaje. Smanjite korištenje računala, mobitela, igrica i slično prije spavanja te prozračite prostoriju u kojo dijete spava. 

Preporučeno vrijeme spavanja za predškolce je od 11 do 13 sati u komadu, a za osnovnoškolce 10 do 11 sati sna tijekom noći.

03.06.2011. 11:28:31
Novi komentar
nužno
nužno