« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
having the time of your life....

Mamma Mia! - znanstveno dokazano najsretniji film svih vremena

Znali smo da Abbine pjesme i grčki otoci razveseljavaju ljude, sada je to i znanstveno dokazano

Merly Streep u ulozi za koju su je mrzovoljni zlobnici nominirali za Zlatnu malinu - nagradu najgorim filmskim umjetnicima
Merly Streep u ulozi za koju su je mrzovoljni zlobnici nominirali za Zlatnu malinu - nagradu najgorim filmskim umjetnicima (Maggie Samways)
Više o

sreća

,

mjuzikl

,

Abba

,

Mamma Mia

,

Meryl Streep

,

Pierce Brosnan

,

kako biti sretan

Prošao je i Blue Monday, prema izračunu koji je za potrebe promotivne kampanje SkyTravela osmislio bivši predavač na Sveučilištu u Cardiffu, najnesretniji dan u godini. Uz štednje, stezanje remena, nestanke plina i slične svakodnevne vijesti, dobro bi došao i neki recept za sretniji život.

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu u Manchesteru, gledanje ove vedre pričice o snu mlade djevoke da pronađe oca uz zvuke najvećih hitova ABBE natjerala je gledatelje na smijeh ili smiješak ukupno 104 puta u samo šest minuta. Izazvala je više iskrenog smijeha od drugih hitova s popisa onih koji podižu raspoloženje kao što su Prljavi ples, Briljantin i Zapravo ljubav - i tako svoje gledatelje dovela u osjećaj potpunog zadovoljstva.

"U usporedbi s nekima od najznačajnijih filmova koji pripadaju kategoriji 'filmova za dobro raspoloženje' (u koje se najčešće svrstavaju crtići, mjuzikli i romantične komedije) u posljednja tri desetljeća, film Mamma Mia ima najkonzistentniji raspon pozitivnih učinaka na raspoloženje" objasnio je profesor Geoff Beattie koji je proveo istraživanje. "Učinit će vas manje tužnim, manje napetim i puno mirnijim."

Dakle, nije čudno da se ovisnici o srcedrapateljnoj pričici i zabavnim pop-songovima jednostavno ne mogu dovoljno nauživati filma i gledaju ga iznova i iznova. Mjuzikl koji je prije devet godina na sceni postavljen u Londonu, pogledalo je u tih devet godina više od 32 milijuna ljudi u 190 najvećih gradova širom svijeta.

Filmska verzija filma u kojem glume Meryl Streep i Pierce Brosnan pokazala se pak kao savršen lijek za depresiju koju je uzrokovala recesija, te je film postao najprodavaniji DVD u 2008. i najgledaniji mjuzikl svih vremena.

Catherine Johnson, autorica koja je napisala scenarij i za kazališnu i za filmsku verziju Mamma Mie objasnila je Metrou zašto taj film garantira svojim gledateljima osjećaj potpunog zadovoljstva i sreće.

"Mislim da pjesme imaju upravo takav učinak. One podižu raspoloženje i ima tu nešto što utječe na kemiju u mozgu jer čak i kad govorite o raspadu neke veze, možete pjevušiti "Knowing me, knowing you, aha..." (poznavajući sebe i poznavajući tebe, znam da ne možemo zajedno... op.p.) zaboravljajući na to da se radi o ozbiljnoj stvari koja nije nimalo smiješna" objašnjava autorica "Dakle, tu su te pjesme, pa grčki otok na kojem se radnja odvija koji pruža gledateljima osjećaj da se nalaze na odmoru gdje uživaju u suncu i odlično se provode. Onda, ima tu još i ženski lik koji nije baš mlad, ali je seksi i susreće tipa kojeg je uvijek voljela i koji još uvijek voli nju - i to je nešto što će svakome izmamiti osmjeh na lice."

Članovi grupe ABBA nisu željeli da mjuzikl "Mamma Mia" bude biografski pa je Catherine Johnson iskoristila riječi pjesama da od njih izvede priču koja uključuje traganje za ocem, izgubljenu ljubav, vjenčanje i sve najbolje sastojke savršenog odmora s najbližim prijateljima, s likovima s kojima se svi mi možemo identificirati.

Srećom za autoricu, riječi pjesama švedske skupine su takve da govore baš svima i lako je od njih bilo sklopiti prilicu. "Tekstovi pjesama su toliko univerzalni, rekla je Johnson "Svakoga je netko nekad ostavio i svatko je u nekom trenutku zapjevao "The winner takes it all......."

Kako je i Catherine Johnson samohrana majka koja je morala teško raditi prije nego što je dobila priliku da piše "Mamma Miu", željela je napisati pozitivnu priču o ženi koja puno radi kako bi odgojila svoju kćer, no uz određenu dozu zabave u životu. 

Nisam željela uobičajeni happy end, željela sam završiti na način da ostane osjećaj avanture.
Catherine Johnson

Kraj je neočekivan, ali ipak inspirativan. "Nisam željela uobičajeni happy end", kaže autorica. "Željela sam završiti na način da ostane osjećaj avanture. A možda je na kraju ispalo i bolje ovako, jer ljude privlači ideja da ne moraš biti s nekim da bi živio sretno do kraja života. Na kraju krajeva, to je diverzija", ističe Johnson, "Ako ste nešto napravili, uživali ste u tome i znate da možete opet uživati u tome, razlog mora biti u tome zašto je to imalo takav učinak."

Recept za sreću Catherine Johnson:"Provedite puno vremena sa svojim prijateljima. Jednostavno se zabavljajte, smijte se lošim stvarima koje vam se događaju. Nemojte brinuti o tome što leži pred vama ili se deprimirati zbog onoga što se dogodilo. Svi smo mi sposobni napraviti ugodno okruženje i dobar život, kako god to radili. To može sada zvučati šuplje jer napokon imam novaca, no odlično sam se zabavljala i kada nisam. E da, ključ za većinu stvari je i malo se napiti!"

Pet najboljih načina za sreću prema Catherine Johnson:
1. Dajte sebi mogućnost da se osjećate kao da ste na odmoru, bili na piću s prijateljima ili dok sjedite u fotelji i gledate kroz prozor.
2. Nemojte zanemarivati svoje prijatelje
3. Nazovite mamu.
4. Pogledajte film s Jackie Chanom.
5. Pustite omiljenu muziku vrlo glasno i pritom pjevajte.

Piše: Emma Forrest/Metro World News
20.01.2009. 07:43:00
Novi komentar
nužno
nužno