« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
WTF?

Maloljetnici, mrtvi i propali na listi poreznih dužnika

Lista poreznih dužnika sve se više razotkriva kao totalni promašaj i potez koji Vladi definitivno nije trebao

Vlada je najveći dužnik
Vlada je najveći dužnik (Arhiva)
Više o

maloljetnici

,

Ministarstvo financija

,

Porezna uprava

,

poznate osobe

,

lista dužnika

,

porezni dužnici

,

lista poreznih dužnika

,

popis poreznih dužnika

Kako natjerati ljude da vole svoju državu i plaćaju poreze i doprinose pitanje je koje muči svaku Vladu od osnutka hrvatske države. Slavko Linić zamislio je to napraviti objavom liste najvećih poreznih dužnika, no izgleda da je promašio cilj i to potpuno.

Naime, kad se pogleda lista najvećih dužnika dolazi se do zaključka da se radi o državnim tvrtkama ili tvrtkama u kojima država ima značajan udjel. No, to nije sve, pojavili su se i maloljetnici ...

Desetak maloljetnih osoba našlo se na listi poreznih dužnika, sa svim podacima - imenom, prezimenom, godinom rođenja, mjestom boravka i iznosom duga. Ured pravobraniteljice za djecu dao je javno upozorenje Ministarstvu financija da je objavom osobnih podataka djece narušena njihova privatnost i ugrožena dobrobit te da se ti podaci trebaju ukloniti. Porezna odgovara da se poreznim obveznikom postaje rođenjem, što može biti istina, no svejedno maloljetni imaju neka prava koja se ne smiju kršiti.

>> Pretražite popis poreznih dužnika

Kako je uopće došlo do tih situacija? Nemušto objašnjenje ponudio je bivši ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo: "Nije bilo oprosta duga ni za koga i nije bilo utjecaja politike u našim odlukama". Mladineo još kaže da su "problem bila poduzeća s ogromnim brojem zaposlenih za koja nismo mogli dozvoliti stečaj i gubitak toliko radnih mjesta. Stoga se izlazilo u susret s odgodama otplate".

Kad se tome doda izjava nove šefice Porezne da su svi poreznici radili svoj posao, dobivamo začarani krug u kojem nitko, osim neplatiša, nije kriv, što je jednostavno nemoguće jer država ima sve represivne mjere na raspolaganju, što može potvrditi svaki mali poduzetnik kojem je račun blokiran nakon tri mjeseca neplaćanja doprinosa.

>> Objavljen popis poreznih dužnika

Uz to, velik broj najvećih dužnika odavno je u stečaju ili propao, a kako je zastara za porezni dug 6 godina, stvarno nije imalo smisla ubrajati i dugove stare desetak godina.

Kad se sve zbroji, Vlada je prokazala sebe kao najvećeg neplatišu.

03.08.2012. 09:20:12
Novi komentar
nužno
nužno