« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PUNO ILI MALO?

Malo i srednje poduzetništvo dobivaju poticaj od 326 milijuna kuna

Program poticaja sadrži 18 projekata, kao što su poduzetništvo žena, poduzetništvo mladih ili inovacijama do konkurentnosti

(Davor Pongračić/Cropix)
Više o

gospodarstvo

,

Vlada RH

,

Đuro Popijač

,

poticaj

,

Stjepan Mikolčić

,

malo poduzetništvo

,

srednje poduzetništvo

Za poticanje malog i srednjeg poduzetništva u ovoj je godini predviđeno 326 milijuna kuna, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva u ovoj godini.

Program, uz ostalo, sadrži šest područja poticaja - konkurentnost i inovacije (108,4 milijuna kuna), poduzetnička infrastruktura (80,6 milijuna kuna), subvencioniranje kamata za poduzetničke kredite (55,5 milijuna kuna), obrazovanje za poduzetništvo (gotovo šest milijuna kuna), obrtništvo (18,7 milijuna kuna) te EU projekti za malo i srednje poduzetništvo (38,7 milijuna kuna).

Program, ističe ministar gospodarstva Đuro Popijač, sadrži ukupno 18 projekata, kao što su primjerice poduzetništvo žena, poduzetništvo mladih, inovacijama do konkurentnosti, itd.

Vlada je danas zaključkom podržala dokument "Reforma sustava poljoprivredne potpore u Hrvatskoj u razdoblju 2010.-2013." koju će, kako je najavio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Stjepan Mikolčić, do sredine ove godine pretočiti u zakon. Time ćemo ispuniti jedno od važnih mjerila za poglavlje 11. Poljoprivreda i ruralni razvoj, kazao je.

Koncept, naglašava Mikolčić, predviđa daljnje smanjenje vrsta potpora - 2008. imali smo više od 270 vrsta potpora i za svaku pojedinačni iznos, prošle godine novim zakonom o potporama smanjili smo ih na 39 vrsta, a ovim konceptom to se pojednostavljuje na osam vrsta potpora.

Konceptom su definirani i osjetljivi sektori - u stočarstvu, posebno proizvodnja mlijeka, tov junadi, svinjogojstvo, ovčarstvo i kozarstvo te krave dojilje. U biljnoj proizvodnji to su šećer i duhan, kazao je Mikolčić.

Prema podacima koje je iznio, IPARD fond je počeo sa 26 milijuna eura, za dvije godine imat će 160 milijuna eura, dok financijska omotnica u poljoprivredi za 2012. iznosi 360 milijuna eura, 210 milijuna za ruralni razvoj.

Nakon ulaska u EU, odnosno dvije godine članstva, prema predviđanjima 2014. Hrvatska može računati na 373 milijuna eura za poljoprivredu, kazao je. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 16:44:33
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tomo
    25.02.2010. 17:01
    Nakon ulaska u EU, ti novci za poljoprivredu će nam služiti nizašta, jer će ju vlada do tad temeljito uništit.

    A i poduzetnički poticaji su smiješni. Ako ti ne trebaju, možeš dobit. Al ako ti trebaju da stabiliziraš poslovanje - nećeš ih dobit jer si stalno nešto dužan državi pa nisi kvalificiran...

    Bolje nam je odmah objavit stečaj države nego nastavit ovako.
Novi komentar
nužno
nužno