« Zagreb
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
DOĐITE

Mali Food Hub #2 u Travel&Technology HUBu u subotu

Mali Food Hub #2: Velika razmjena sjemena ZMAG-a uz razgovore o bioraznolikosti i kućnom sjemenarstvu

Mali Food Hub za sve ljubitelje dobre hrane
Mali Food Hub za sve ljubitelje dobre hrane (Arhiva)
Više o

Mali plac

,

Mali Food Hub

,

Travel & Technology Hub

Drugo izdanje Malog Food Huba održat će se u subotu, 24.veljače od 10 do 14 sati u Travel&Technology HUB-u Gacka16, a ovoga puta u fokusu će biti Velika razmjena sjemena ZMAG / Recikiranog imanja te tema bioraznolikosti i kućnog sjemenarstva.

ZMAG-ova Velika razmjena sjemena namjenjena je OPG-ovcima, vrtlarima početnicima ihobistima, a razmjenjivat će se brojne stare i autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja.

Tako ćete u subotu u Malom Food Hubu moći pronaći pravo obilje bioraznolikosti za vlastitivrt i čuti pokoji savjet od iskusnih organskih sjemenara, među kojima su: Ivan Juratek,Udruga Biovrt - u skladu s prirodom, Vesna Branilović - Za dobar san, OPG Jagoda Turk,Zlata Nanić, OPG Pelegrin, Andreja Zelena (Urbana vrtlarka), Svijet O'Bilja i OPG Šegović.

Uz razmjenu sjemena, pričat će se o bioraznolikosti i kućnom sjemenarstvu, obavljat će se zdrava nabavka na Malom placu, a nastavit će se i s Malim radnjama sijanja i planiranja Hubovog gradskog vrta.

Također, ukoliko poželite donirati viškove starih sorti, u Malom Food Hubu čeka vas i prva ZMAG-ova Društvena banka sjemena. Sjeme je iznimno važno jer je osnova uzgoja hrane i predstavlja suverenitet jedne države, a od 2014. godine proglašeno je i nematerijalnom kulturnom baštinom UNESCO-a.

Za uzgoj zdravih plodova oduvijek je bilo najbitnije imati prirodno, domaće sjeme, dobiveno iz biljaka uzgojenih na organski način. Upravo s takvim sjemenom počinje put održivog razvoja, koji čuva okoliš i kvalitetu tla, za razliku od konvencionalnog uzgoja.

Uz to, autohtone su vrste sjemena, za razliku od sjemena velikih korporacija, prilagođene okruženju i lokalnim uvjetima - od tla, klime i načina uzgoja - te su otpornije, a donose i neusporedivo ukusnije i bogatije plodove. Iako živimo na planetu raznovrsnosti i obilja, biološka raznolikost se rapidno gubi, a sjeme se standardizira.

Čuvanjem starih autohtonih sorti sjemena, kao i tradicije koja predstavlja našu gastro-kulturu i identitet, štiti se bioraznolikost okruženja i potiče lokalna društveno-ekonomska održivost na dobrobit lokalne zajednice i okoliša. A upravo to nagovještava bolju budućnost hrane za sve.

Razmjene sjemena pružaju mogućnost "živog" kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. Ujedno jačaju mrežu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju uočuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo i da svi imaju jednaku odgovornost da brinu o zajedničkoj kolekciji.

Mali plac i ZMAG-ova Velika razmjena sjemena održat će se od 10 do 14 sati, dok će Mali razgovori i radnje početi u 12 sati. Sudjelovanje je besplatno.

23.02.2018. 12:01:59
Novi komentar
nužno
nužno