« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
MA DA?

Malezijski zrakoplov oboren greškom?

Boing 777 zrakoplovne kompanije Malaysia Airlines s 298 putnika i članova posade oborili su separatisti s područja istočne Ukrajine, objavile su američke tajne službe. Ali, čini se, zabunom

Srušen je greškom?!
Srušen je greškom?! (Arhiva)
Više o

srušeni avion

,

malezijski zrakoplov

,

proruski pobunjenici

"Naše tajne službe imaju jasne spoznaje po kojima je zrakoplov oboren raketom zemlja-zrak", izjavio je američki zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes za CNN. Snimke infra-crvenim zrakama kao i rekonstrukcija putanje kojom se kretao zrakoplov pokazuju da se radilo o raketi tipa SA-11.

"Proruski pobunjenici su se odlučili srušiti zrakoplov najvjerojatnije greškom", dodao je Rhodes i naglasio da SAD ne zna tko je točno ispalio raketu. On je, međutim, najavio da će SAD učiniti sve kako bi to doznao.

Odgovornost Rusije

Ruska vlada, po Rhodesovim riječima, nije bila izravno umiješana u akciju obaranja zrakoplova. Rusija je, međutim, stvorila uvjete za obaranje zrakoplova, tako što je naoružala ustanike. "Imamo spoznaje da je stalno dolazilo do prebacivanja teškog naoružanja preko ruske granice u istočnu Ukrajinu, pa tako i raketa za protuzračnu obranu", rekao je Rhodes i zaključio: "Postoji, dakle, izravna odgovornost Rusije."

Ruski predsjednik Vladimir Putin je neizravno obećao da će iskoristiti svoj utjecaj na separatiste kako bi rasvijetlio okolnosti i uzroke obaranja malezijskog putničkog zrakoplova. "Od nas se traži da iskoristimo svoj utjecaj na borce u istočnoj Ukrajini, mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći, ali to ni izdaleka nije dovoljno", rekao je Putin tijekom sjednice ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost. Putin je dodao i da Zapad sa svoje strane mora izvršiti pritisak na Kijev, kako bi prestale borbe u istočnoj Ukrajini.Američka administracija je objavila satelitske snimke grada Rostova na Donu, koji se nalazi u blizini ruske granice. Na snimkama napravljenim u vremenskom razmaku od više tjedana jasno je vidljivo kako se odvijalo naoružavanje i opskrba proruskih separatista. Rusija je nastavila pružati tu pomoć čak i nakon obaranja malezijskog zrakoplova.

Crna kutija preslušana u Velikoj Britaniji

Britanski premijer David Cameron je izjavio da su na molbu Nizozemske specijalisti u gradu Farnborough na jugu Engleske osigurali podatke zabilježene u crnoj kutiji. Cilj je da ekipa međunarodnih stručnjaka da svoju ocjenu materijala, odnosno razgovora u cocpitu do trenutka obaranja zrakoplova. Nizozemska je, po želji ukrajinske vlade u Kijevu, preuzela istragu oko pada malezijskog putničkog zrakoplova. Prije toga su separatisti predstavnicima zrakoplovne kompanije Malaysia Airlines, koji su došli u Donjeck, predali crne kutije.

Bruxelles namjerava, kao reakciju na obaranje zrakoplova, smanjiti poslove s ruskim tvrtkama kad je u pitanju naoružanje. "EU će sankcije bitno povećati, kako u dubinu tako i u širinu", izjavio je njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier nakon susreta ministara vanjskih poslova u Bruxellesu.Nakon višednevnog odugovlačenja sada se može početi s identifikacijom žrtava nesreće. Vlak s posmrtnim ostacima putnika stigao je u milijunski grad Harkiv, odakle će oni biti prebačeni u Nizozemsku. Nizozemska vlada računa s tim da će već danas početi transport poginulih za Eindhoven. Skoro dvije trećine putnika na kobnom letu MH17 bili su Nizozemci. Ali u Nizozemsku će biti transportirani i svi drugi putnici oborenog zrakoplova. "Identifikacija nekih tijela može uslijediti vrlo brzo, dok će za druga trebati tjedni ako ne i mjeseci", rekao je nizozemski premijer Mark Rutte.

Piše: ARD Tagesschau.de/Jasmina Rose/DW
23.07.2014. 17:16:00
Novi komentar
nužno
nužno