« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ŽIVOT U HARMONIJI

Mala škola Feng Shuija - prvi dio

Drevna vještina pomoći će da ugodnije živite, bolje se osjećate i njegujete harmonične odnose s obitelji

Uredite prostor u skladu s prirodom
Uredite prostor u skladu s prirodom (Arhiva)
Više o

uređenje doma

,

Feng shui

,

škola Feng Shui

,

Chi

,

Sha

,

Yin i Yang

,

casa

Feng Shui u prijevodu znači vjetar i voda, odnoseći se pritom na prirodno okruženje i načine kojim se može manipulirati kako bi se postigao zdrav balans okoliša. Poznavanje Feng Shuija uključuje razumijevanje pozitivne energije Chi i negativne energija Sha, Yin i Yanga, pet elemenata kineske filozofije kao i značenje i vrijednost bojeva te važnost usmjeravanja energije.

Chi i Sha

Stari Kinezi smatrali su da je Chi nevidljivi tok energije koji teče zemljom i nebom kao nositelj životne energije. Za majstore Feng Shuija Chi je bio svemirski dah kozmičkog zmaja, i ništa nije moglo napredovati bez glatkog protoka Chi.

Negativni tok Chi energije, kojeg može biti ili previše ili premalo, poznat je kao Sha. To je nezdrava, neharmonična energija koja unosi nemir u romantične veze i smeta prirodnom balansu koji je potreban za napredak u nekoj okolini. Sha se može manifestirati kao fizička, mentalna ili emocionalna bolest, a može izazivati osjećaj vrućine, iritaciju, fizički i psihički umor.

Po Feng Shuiju, pozitivni Chi ne može ući kroz uska vrata i hodnike pa se stvara negativna Sha energija. Oštri uglovi i zavoji također stvaraju Sha koja uzrokuje svađe, poslovne probleme i lošu sreću. Pozitivni Chi može se privući u te prostore vješanjem kristala, postavljanjem živih biljki ili slika određenih karakteristika.

Yin i Yang

Yin i Yang su stabilizacijske sile svemira, zakon suprotnih energija koje se nadopunjavaju. Yin je voda, Yang je vatra, Yin je noć, Yang je dan. Yin je ženski, umirujući princip dok je Yang muški, aktivan i agresivan princip. Yin je Mjesec, Yang je Sunce.

Prema Feng Shuiju, idealni uvjeti za stanovanje dolaze od ravnoteže Yina i Yanga u prostoru. Na primjer, previše svjetlosti u domu uzrokuju preveliku prisutnost Yanga, što zahtijeva određene zahvate kako bi se prostor zatamnio i boje dovele u ravnotežu. Kako su Yin i Yang komplementarne sile, u slučaju da jedna nadvlada njihove su veze toliko jake da će obje sile biti uništene.

U sljedećem nastavku: Pet elemenata

25.03.2012. 22:43:00
Novi komentar
nužno
nužno