« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec

Makedonija spremna na promjenu imena

Bira se između Gornje Makedonije i Republike Makedonije Skopje

Novo ime odredit će se neposredno prije summita NATO-a
Novo ime odredit će se neposredno prije summita NATO-a (reuters)
Više o

Makedonija

Predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski, čini se, odlučio je popustiti grčkom pritisku i prihvatiti neki od prijedloga za novo ime Makedonije.
Makedonija bi tako novo ime mogla dobiti i prije summita NATO-a u Bukureštu od 2. do 4. travnja,  kada očekuje pozivnicu za članstvo u Savezu. Crvenkovski je tako jučer izjavio da mu se neki prijedlozi koji su izloženi za pregovaračkim stolom čine sasvim prihvatljivi. Da će se situacija riješti na obostrano zadovoljstvo smatra i UN-ov posrednik u pregovorima između Makedonije i Grčke Matthew Nimetz.

 - Izloženo je nekoliko prihvatljivih prijedloga koji ne zadiru u nacionalni integritet Makedonije. Međutim, Grci bi se  samo trebali suzdržati od toga da upravo oni odrede kako će se naša zemlja zvati - poručio je Crvenkovski.

HarakiriGrčko-makedonski spor nesvakidašnje je pitanje u povijesti svjetske diplomacije. No, to je i pitanje vremena i mi nismo spremni izvršiti nacionalni harakiri - izjavio je nedavno predsjednik makedonskog parlamenta Ljubiša Georgijevski. 

Iako je UN-ov posrednik predložio čak pet imena, izbor se, neslužbeno doznaju mediji, suzio na dva. To su Gornja Makedonija, ime na kojem inzistiraju Grci, i Republika Makedonija Skopje koje je ‘najbolje sjelo’ makedonskom državnom vrhu. Odluka će vjerojatno biti donesena na pregovorima u New Yorku idućeg tjedna. Novo ime za Makedoniju bi također moglo značiti sasvim novu političku budućnost. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku slovenskoga parlamenta Jožef Jerovšek nedavno je izjavio da bi Makedonija već ovog ljeta mogla početi pregovore za članstvo u EU.  (METRO)

18.03.2008. 22:57:39
Novi komentar
nužno
nužno