« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Makedonija i Crna Gora priznali Kosovo

Srbija je uzvratila protjerivanjem crnogorskog ambasadora iz Beograda

Više o

crna gora priznala kosovo

,

makedonija priznala kosovo

Srbija će uskratiti gostoprimstvo veleposlaniku Crne Gore u Beogradu nakon odluke te zemlje da prizna neovisnost Kosova, izjavio je u četvrtak navečer ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Vlada Srbije je donijela odluku da će obavijestiti Podgoricu kako nazočnost njenog službenog predstavnika u Beogradu više nije poželjno", izjavio je ministar Jeremić agenciji Tanjug.

On je dodao da je "taj korak predviđen Akcijskim planom Vlade Srbije", te da je on "adekvatna mjera" s obzirom na to da zemlje regije imaju posebnu odgovornost za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

Jeremić je dodao da je odluka Crne Gore da prizna jednostranu neovisnost Kosova teža utoliko što je u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda upravo usvojena rezolucija Srbije da se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Den Haagu zatraži savjetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova.

Vlada Srbije donijela je u četvrtak, prije nego što je Crna Gora odlučila priznati neovisno Kosovo, odluku da vrati svoje veleposlanike i u ostale zemlje koje su priznale Kosovo, a ne samo u zemlje članice Europske unije, u koje su veleposlanici vraćeni početkom ljeta.

Isto što je učinila u povodu crogorskog priznanja Kosova, Srbija će trebati učiniti i s Makedonskim veleposlanikom jer je i Vlada Republike Makedonije u četvrtak navečer donijela je odluku o priznavanju neovisnosti Republike Kosovo, priopćeno je u Skoplju.

Odluka je donijeta u koordinaciji sa Vladom Crne Gore, priopćio je makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski.

On je naglasio da je ovo važna odluka za Makedoniju i da nije usmjerena ni protiv jedne države, te da Makedonija i dalje želi surađivati sa Srbijom.

Odluka o priznavanju Kosova uslijedila je nakon što je Sobranje Makedonije usvojilo Rezoluciju stranaka Albanaca u parlamentu o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kosovom.

10.10.2008. 00:34:48
Novi komentar
nužno
nužno